Poslední sochu zvěrokruhu na Lesné dokončil Josef Šporgy v roce 2023. Foto: M. Špoula, zdroj: krusnehory.eu
Most

Mostecko – Opět po roce mohou lidé vybírat nejzajímavější novinku mezi turistickými atrakcemi Krušnohoří. Hlasuje se do konce června, přičemž se vybírá z 11 novinek, které obohatily v roce 2023 život v Krušnohoří a mají potenciál oslovit turisty z celého Česka. Zvláštní kategorii také tvoří německé turistické tipy – mezi ně bylo nominováno 6 lokalit či atrakcí.

Soutěž vyhlašuje sdružení SPO-NA, spojující Destinační agenturu Krušné hory, Okresní hospodářskou komoru Most, Hospodářskou a sociální radu Mostecka a Euroregion Krušnohoří, pod záštitou hejtmana Ústeckého kraje  Jana Schillera. Hlasovat můžete ZDE.

Pro někoho bude možná překvapením, že nejvíce nominací získalo město Most. A to hned 5! Prezentační videospot, který ukazuje krásy Mostu, je tvořen atraktivními záběry rozkvetlých sakur, festivalu Mostecká slavnost, koňského závodiště i nekonečné vodní hladiny mosteckého jezera. Představen byl poprvé v rámci propagace Olympijského festivalu. 

Lidé nominovali také rekonstruovaný amfiteátr na Benediktu, kterému se přezdívá Malé Sydney, protože napnutá plachta nad pódiem evokuje budovu australské opery.

Velké ohlasy také vzbuzuje Kavárna V Duchu, která vznikla z bývalé restaurace U Ducha v sousedství přesunutého Děkanského kostela. Jejich zákusky jsou přímo úžasné a příchozí zaujme tamní atmosféra. 

O přízeň také bojuje program exkurzí pro děti ve vyhlášené Alpakárně. V rámci této exkurze se děti dozví o životě lam alpak, vyzkouší si zpracování jejich vlny nebo krátkou procházku s těmito zvířaty na vodítku.

Mostečané jsou také hrdí na nové stezky na vrchu Ressl, které doplňují i nové mapky areálu. Obě stezky mají na své trase několik informačních tabulí. Po cestě narazíte na různá tematicky laděná dětská hřiště a altány.

Své želízko v ohni má i sousední Litvínov. Velkou pozornost totiž vzbudila publikace Koldům v Litvínově autora Jana Beneše. Publikace je beznadějně vyprodaná a sbírá pochvalné recenze. Obrazová publikace populární formou a prostřednictvím unikátních fotografií a vyprávění tamních obyvatel popisuje vznik této monumentální stavby a přibližuje život v ní.

Mezi velké favority soutěže patří loni otevřené medúzárium a venkovní terária chomutovského zooparku. Je to poprvé v historii, co zoopark nabízí pohled na faunu podmořského světa a je také první zoologickou zahradou v ČR, která má vlastní medúzárium.

V Chomutově se loni také otevřela Hvězdárna F. J Gerstnera, u níž Astronomická společnost Chomutov pořádá komentované pozorování úkazů na obloze pro veřejnost.

Hory v hlasování zastupuje Lesná, kde od loňského roku mohou návštěvníci obdivovat již kompletní dřevěný zvěrokruh, jehož každá socha je přes dva metry vysoká. Autorem zvěrokruhu je Josef Šporgy. První sochu vytvořil v rámci řezbářského setkání na Lesné v roce 2012. Myšlenka vytvořit celý zvěrokruh se majitelům Horského areálu Lesná, Antonínovi a Kateřině Herzánovým zalíbila a podpořili ji. Každý další rok vzniklo další znamení a v roce 2023 byl kruh 2,5 m vysokých soch uzavřen znamením Ryb.

Krušné hory jsou známy také svým nerostným bohatství. Právě to je tématem knihy Nerostné bohatství Krupky, Cínovce a Moldavy autorů Zdeňka Dvořáka, Petra Pauliše, Karla Babky a Petra Fuchse.  Obsah knihy vede do prehistorie dolování a přibližuje geologickou charakteristiku celé oblasti. Každý jednotlivý blok se pak věnuje lokalitám v Krupce, na Cínovci a na Moldavě. 

Těžištěm knihy jsou stovky kvalitních barevných fotografií minerálů z muzejních i ze soukromých sbírek.
Jeden z autorů, Zdeněk Dvořák žije od dětství celý svůj život v Bílině. Je geologem a jeho znalosti a míra odbornosti je na světové úrovni. V loňském roce dostal pamětní medaili města Bíliny.
Posledním soutěžícím je taktéž publikace, a to kniha Ústecko-Teplická dráha od Ludvíka Lososa. Ústecko-teplická dráha propojila mezi lety 1858 a 1870 Ústí nad Labem, Teplice, Most a Chomutov a pomohla rozvoji hnědouhelné těžby. Kniha je obsahově rozdělena na vývoj drážního podniku a vývoj železničního provozu.

Tato páteřní podkrušnohorská železnice je již 100 let, tedy od roku 1923, součástí sítě státních drah a v současné době je oblíbenou turistickou spojkou měst Ústí nad Labem a Teplice směrem na Moldavskou dráhu, do Krušných hor.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru