Nová ambulance psychiatrie a adiktologie je určena dětem a dorostu. Foto: Krajská zdravotní, a. s.
Most

Litoměřice – Krajská zdravotní otevřela v litoměřické nemocnici ambulanci dětské a dorostové psychiatrie a adiktologie. Provoz zahájila jako detašované pracoviště Psychiatrické kliniky v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem. 

Psychické potíže a závislosti u dětí a mladistvých v posledních letech významně narostly. Úzkosti, sebepoškozování, poruchy příjmu potravy, digitální závislosti či závislosti na návykových látkách – to jsou nejčastější potíže, se kterými dnes rodiče s dětmi přicházejí do ordinací. Problémem po celé České republice je však nedostatek odborníků zaměřených na služby pro děti, v oblasti závislostí je to i nedostatečná síť pro dospělé. Krajská zdravotní v zájmu rozšíření péče ve svých nemocnicích proto otevřela Ambulanci dětské psychiatrie a adiktologie pro mladistvé a dospělé v Nemocnici Litoměřice. Největší poskytovatel nemocniční péče v České republice se zásadním způsobem podílí na krocích v naplňování reformy psychiatrické péče v Ústeckém kraji.

„Podle aktuálních údajů je v České republice na ambulantních pracovištích 1284 psychiatrů pro dospělé a těch s odborností dětská a dorostová psychiatrie je pouze 183. V samotném Ústeckém kraji je 67 psychiatrů pro dospělé a jen 10 specialistů na dětskou a dorostovou psychiatrii. Otevření tohoto v rámci Ústeckého kraje unikátního zdravotnického pracoviště je tak o to cennější,“ upozornil ve středu MUDr. Jakub Albrecht, Ph.D., přednosta Psychiatrické kliniky Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a.s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z.

„Vedení Krajské zdravotní klade velký důraz na zajištění dostupnosti zdravotní péče pro pacienty s duševním onemocněním. Zprovoznění ambulance dětské a dorostové psychiatrie a adiktologie pro mladistvé i dospělé v litoměřické nemocnici tak odpovídá dlouhodobé snaze Krajské zdravotní o rozšíření služeb v segmentu klinické psychiatrie a jejího zázemí v Ústeckém kraji. Díky úsilí MUDr. Jakuba Albrechta, Ph.D., přednosty Psychiatrické kliniky v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem a primáře Psychiatrického oddělení Nemocnice Most, a jeho týmu specialistů má Krajská zdravotní vedle lůžkové také velmi kvalitní ambulantní péči. Nová ambulance, která vznikla jako detašované pracoviště ústecké kliniky, tak plně odpovídá snahám síť takových pracovišť rozšiřovat a tím psychiatrickou péči a s ní spojenou léčbu závislostí zefektivňovat,“ zdůraznil Ing. Jakub Komárek, člen představenstva KZ.

Tým ambulance tvoří MUDr. Jakub Albrecht, Ph.D., sestra Mgr. Alžběta Kroupová, MUDr. Marie Janovská, MUDr. Sandra Sklenářová a Mgr. Ondřej Sklenář (zleva). Foto: Krajská zdravotní, a. s.

„Krajská zdravotní ve své nemocnici v Litoměřicích otevřela zcela nové pracoviště. A to v oboru zdravotní péče, který je v České republice, a tedy i v Ústeckém kraji, personálně poddimenzovaná a počet pacientů v posledních letech významně narostl. Práce tak mají specialisté v ambulanci dětské a dorostové psychiatrie a adiktologie, kterou jsme zde pod hlavičkou Psychiatrické kliniky v Ústí nad Labem v minulých týdnech uvedli do provozu, více než dost. Děkuji panu přednostovi a jeho kolegům za úsilí, s nímž postupnými kroky naplňují koncepci psychiatrie v Krajské zdravotní, která reaguje na aktuální potřeby Ústeckého kraje. Tím se zásadním způsobem – za největšího poskytovatele zdravotní péče v regionu – podílejí na nelehké dlouhodobé cestě naplňování reformy psychiatrické péče v Ústeckém kraji,“ uvedla MUDr. Taťána Soharová, generální ředitelka KZ. 

„Jsem velmi rád, že se podařilo získat velmi kvalitní odborníky, což nám umožnilo otevřít v nemocnici v Litoměřicích tuto komplexní ambulanci. MUDr. Sandra Sklenářová je zkušený atestovaný lékař pro dětskou a dorostovou psychiatrii, Mgr. Ondřej Sklenář je uznávaným specialistou v oboru adiktologie, léčby závislostí. S příchodem MUDr. Marie Janovské, jinak lékařky mosteckého psychiatrického oddělení s atestací nejen pro pedopsychiatrii, ale také s atestací psychiatra pro dospělé, do ambulance v Nemocnici Litoměřice, se navíc otevírá prostor ke konziliární činnosti i pro dospělé psychiatrické pacienty,“ uzavírá přednosta Albrecht.  

Ordinace ambulance dětské a dorostové psychiatrie a adiktologie. Foto: Krajská zdravotní, a. s.

Umístění nové ambulance v Nemocnici Litoměřice, Žitenická 2084, 412 01 Litoměřice:

Ambulance dětské a dorostové psychiatrie

Umístění: pavilon B, Podlaží: 2
Způsob objednání: Telefonické objednání na tel.: +420 416 723 205 ve všední dny od 7:30 - 8:30.

Adiktologická ambulance pro mladistvé a dospělé

Umístění: pavilon B, Podlaží: 2
Způsob objednání: Je nutné objednání předem na čísle +420 416 723 205 ve všední dny od 7:30 - 8:30. Péče je poskytována na základě doporučení od psychiatra nebo dětského psychiatra (tzv. žádanka "K").

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru