Konečně! Celsiovy dvacítky na mosteckém obzoru
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Hned na úvod jen tak pro zajímavost - zatímco sobota 10. ledna 2015 Mostecku dopřála sluneční paprsky a k tomu až 16 °C, úterý 9. května 2017 nás, stejně jako dny předešlé, obdařilo hojným počtem oblaků s tím, že nejvyšší odpolední teploty stagnovaly na poměrně skromných 10 °C. Jinak řečeno u nás bylo zimněji než v polovině předloňské zimy.

Pakliže máte zahradu a gril, už se možná těšíte, kdy ho budete moci pořádně zapřáhnout. Leckoho asi potěší, že se v následujících dnech začne rychle oteplovat. Bohužel však s ale - půjde o příliv teplého vzduchu v nevýrazném, lépe řečeno níže orientovaném tlakovém poli, což znamená, že k nástupu celodenního azura nedojde. Alespoň prozatím.

Co si pro Mostečany připravila předpověď počasí na nejméně vzdálenou budoucí přítomnost?

Středa 10. května 2017

Ani polovina druhého osekaného pracovního týdne nás bílošedého odstínu na obloze neušetří, i tentokrát lze očekávat, že oblačnost bude mít dominantní postavení, a to zejména mezi dopolednem až odpolednem s tím, že v noci a ráno by situace mohla být o trochu lepší, byť jen přechodně, a že v pokročilejším stádiu odpoledne/k večeru by se oblaka přeci jen měla postupně vytrácet na skoro jasno až polojasno. Deštníky na 99 % potřeba nebudou, neb srážkový úhrn se jeví být nulový. Nejvyšší odpolední teploty okolo 14 °C, v 7 hodin teploty kolem 3 °C.

Čtvrtek 11. května 2017

Jedenáctý den poslední třetiny letošního meteorologického jara odstartuje slunečně - ráno a dopoledne bude jasno až skoro jasno, později se však opět přiženou mraky a slunné pojetí čtvrtka rázem skončí. Útěchou budiž to, že tak jako ve středu nezmokneme - pršet prostě nebude. A pokud náhodou ano, tak se určitě někdo obdaří „jednou výchovnou“, zopakuje si pobyt v prostorách katedry meteorologie Univerzity Karlovy a dá si již velký pozor na to, co zase vypustí do světa. Ne, vážně - před pátkem deštníky můžete nechat doma... Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 °C, v 7 hodin teploty kolem 6 °C.

Pátek 12. května 2017

Od rána až do večera jasno, beze srážek, po obědě zlehka přes 20 °C a k tomu jako bonus rozjíždějící se víkend - až na to poslední takto páteční den rozhodně vypadat nebude. Opak pravdou - od raných ranních až do zkušenějších odpoledních hodin se připravte na velkou oblačnost prezentovanou oblačnou až zataženou oblohou, později to vypadá na polojasno až oblačno, večer možná skoro jasno až polojasno. Srážky v tomto případě již hrozit budou - v čase od 6:00 do 14:00, plus mínus pár desítek minut, nepřekvapí přeháňka, případně i slabší bouřka. Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 °C, v 7 hodin teploty kolem 10 °C.

A co se troposférického průběhu víkendu týče - v sobotu to prozatím vypadá na nejvyšší odpolední teploty okolo 21 °C, v neděli by pak mohlo být v průměru ještě o 1 °C tepleji, takže okolo 22 °C, a nejnižší ranní teploty by se měly zdržovat v blízkém sousedství 5 až 7 °C. Teploty tudíž docela sympatické. Co oblačnost a srážková činnost? Nic extra - pokud budou současné (úterní) prognózy modelů správné, bude u nás v tomto ohledu jako v tropech, tzn. nestabilní vlhký vzduch bude rád kondenzovat - přeháňky, možná i bouřka, jinak řečeno mraků zase více než dost. Snad už se brzy dočkáme pořádně slunné epizody!

Autor: Kamil Sojka

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru