360° FOTO: Kostel v kostele! Nádherný pojízdný model už se připravuje v přesunutém chrámu
Funkční model přesunu kostela. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Stačí zmáčknout tlačítko a kostel se dává do pohybu. Z interiéru je slyšet hluk, centimetr za centimetrem popojíždí. Stojíme u skvělé zmenšeniny mosteckého chrámu, která napodobuje jeho stěhování. Právě se připravuje v jeho interiérech, aby se mohla ukázat návštěvníkům u příležitosti oslav 500. výročí této mostecké památky.

Dne 24. června 2017 uplyne 500 let od položení základního kamene v roce 1517 kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Oslavy budou probíhat uvnitř i vně kostela. Program nabízí pět historických scén napříč stoletími, ukázky stavebních postupů, středověkou rybářskou loď, kostel, kapli, vyhlídkovou věž, dobové tržiště, kejklíře, vojáky, pěvecké sbory, šermířské souboje, sokolníky či již zmíněný model přesunu kostela.

K tomuto významnému jubileu bude 21. června 2017 vydaná poštovní známka, o což se zasloužil Českojiřetínský spolek. Jako autor poštovní známky byl vybrán akademický malíř pan Jan Kavan, rytcem Miloš Ondráček.

360° foto

Fotogalerie

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru