OBRAZEM: V Obrnicích se zapojilo od začátku června do veřejné služby už 27 nezaměstnaných
Foto: Obec Obrnice
Most

Obrnice - Až padesáti lidem, kteří jsou déle než půl roku v evidenci úřadu práce, umožní Technické služby Obrnice, které jsou příspěvkovou organizací obce, vykonat veřejnou službu.

„Zatím se přihlásilo 27 zájemců. Předepsaný počet hodin už odpracovalo 13 z nich, ostatní by si závazek měli splnit v tomto týdnu. Smlouvu na organizování veřejné služby s úřadem práce jsme podepsali na dva roky, a to s účinností od 1. června,“ upřesnil ředitel příspěvkové organizace Václav Cihlář.

Znovuzavedení veřejné služby, například při údržbě cest a zeleně pro obce, prosadilo ministerstvo práce a sociálních věcí. Nastoupit by ji měli muži a ženy, kteří jsou déle než půl roku bez práce a pobírají dávky v nouzi, aby se jim příspěvek na živobytí nesnížil. Při odpracování alespoň 20 hodin měsíčně se dostanou zpět na původní úroveň, při 30 a více hodinách si přilepší.

Princip odpovědnosti příjemců sociálních dávek zahrnující jejich aktivitu při hledání práce a angažovanost při řešení momentálně neuspokojivé situace prosazuje dlouhodobě obrnická starostka a místopředsedkyně ODS Drahomíra Miklošová. „Jsem zásadně proti ´socialistickému´ systému dávek. Potřebným v obci rádi pomůžeme, ne ale zadarmo. Kdo něco chce, musí ukázat snahu. K lidem, kteří pracovat nechtějí a odmítají spolupracovat, jsme ale nekompromisní,“ potvrdila.

Právě veřejná služba podle starostky zavazuje příjemce sociálních dávek k povinnostem a navíc obsahuje i motivační prvek. „Aby se příspěvek na živobytí nesnížil, musí jeho příjemce odpracovat alespoň 20 hodin měsíčně. Má ale šanci si i dávku navýšit, stačí se rozhodnout pro vyšší úvazek veřejné služby,“ vysvětlila Miklošová.

Foto

2806verejnasluzba1

2806verejnasluzba2

2806verejnasluzba3

2806verejnasluzba4

Foto: Obec Obrnice

V Obrnicích veřejná služba spočívá v zajištění pořádku v obci, zájemci z řad nezaměstnaných ručně uklízejí komunikace, chodníky a veřejná prostranství. Kvalitu práce a dodržování stanovené doby kontrolují pověření pracovníci technických služeb. „Po dohodě s úřadem práce u nás vykonávají veřejnou službu výhradně obyvatelé Obrnic. Od července přijmeme předáka, který se ujme organizace veřejné služby. K jeho povinnostem bude kromě jiného patřit i kontrolní činnost s důrazem na odpracování skutečného počtu hodin v odpovídající kvalitě,“ doplnil Cihlář.

V Technických službách Obrnice, jež se zaměřují především na úklid, údržbu komunikací a veřejné zeleně či sběr a likvidaci odpadu, nyní pracuje 35 lidí. Šest stálých zaměstnanců doplňuje 26 mužů a žen zařazených do programu veřejně prospěšných prací, další tři nastoupili v rámci programu společensky účelná pracovní místa. Přednost dostávají místní, ve většině dlouhodobě nezaměstnaní.

Obrnice patří s více než čtyřiceti procenty obyvatel romského etnika mezi sociálně vyloučené lokality. Kromě problémů v soužití Čechů s Romy se obec potýká právě také s vysokou mírou nezaměstnanosti, práci nemá více než 20 procent ekonomicky aktivních obyvatel. Výraznou převahu poptávky nad nabídkou pracovních míst v regionu ještě umocňuje nízká kvalifikace dospělé populace obrnických Romů. Vedení obce se nepříznivou situaci snaží řešit tím, že sociálně slabé občany zapojuje vedle veřejné služby i do veřejně prospěšných prací.

(fou)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru