Diakonie v Mostě vyhlašuje na září sbírku šperků, dobročinný bazar proběhne v říjnu
Ilustrační foto
Most

Most - Sbírku šperků pro dobročinný bazar vyhlašuje na září Diakonie ČCE v Mostě. V rámci kampaně Dobrovolnictví je šperk chce upozornit na potřebu dobrovolnické pomoci v nejrůznějších sférách veřejného života. Lidé tak mohou až do konce září věnovat do sbírky svou bižuterii či drobné módní doplňky, které už nevyužijí.

Ty potom Diakonie nabídne v dobročinném bazaru. Výtěžek poslouží rozvoji Dobrovolnického centra v Mostě, které se o dobrovolníky na Mostecku stará. Náušnice, korále, náramky, ozdoby do vlasů a další drobnosti mohou zájemci nosit do sídla Dobrovolnického centra v budově Business Centra na tř. Budovatelů 2957 v Mostě (bývalé Báňské stavby), 5. patro, dveře č. 515 (Recepce) vždy v pondělí a ve čtvrtek od 8.00 hodin – do 17.00 hodin. Dobročinný bazar spojený se dnem otevřených dveří v dobrovolnickém centru pak proběhne v říjnu v rámci celoměstské akce Říjen pro neziskovky. Ze získaných peněz chce centrum podpořit zejména nábor nových dobrovolníků. Těch je totiž stále nedostatek.

„Dobrovolnictví je nezastupitelný fenomén. Nejvíce pomáhá s činnostmi, které jsou nesmírně potřeba, ale organizace, která dobrovolníky od nás přijímá, nemá kapacitu je sama pokrýt,“ vysvětluje vedoucí Dobrovolnického centra Most Květuše Hradecká.

„Její“ dobrovolníci aktuálně zdarma pracují ve 14 organizacích na Mostecku. Pomáhají např. s péčí o děti v mosteckém kojeneckém ústavu. „Jde hlavně o hraní, povídání, čtení pohádek, zpívání, mazlení a chování, společné procházky a další poskytování podnětů pro zdravý psychomotorický vývoj dětí,“ říká Hradecká.

Každý z dobrovolníků si své zaměření může vybrat sám. Někteří doučují školáky ze sociálně znevýhodněných rodin nebo pomáhají zdravotně hendikepovaným. Jiní navštěvují klienty v domovech pro seniory, předčítají jim, doprovází je na procházky a nákupy nebo pomáhají při různých společenských a sportovních aktivitách v domově. Úlohou Dobrovolnického centra je kromě náboru poskytovat dobrovolníkům také zázemí a odborné vzdělávání a propojovat vhodné kandidáty z řad dobrovolníků s tzv. přijímajícími organizacemi, které jejich pomoc poptávají.

„Na rozdíl od západní Evropy, kde je dobrovolná pomoc přirozenou součástí života, je u nás dobrovolnictví stále v plenkách. Také proto jsme se ho rozhodli prostřednictvím naší kampaně zviditelnit a oslovit nové zájemce o tuto činnost. Všechny, kteří nás chtějí podpořit, srdečně zvu. Teď v průběhu září mohou věnovat bižuterii do naší sbírky, v říjnu nás pak navštívit na dobročinném bazaru a koupí jiných zajímavých kousků přispět na naši činnost, “ uzavírá Květuše Hradecká.

Zájemci o dobrovolnictví se mohou přihlásit také na telefonu 724 026 917 případně osobně přímo v sídle Dobrovolnického centra.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru