Ani poslední neadventní víkend do Mostu sníh nepřinese
Mostecko je zahalené mlhou. Ilustrační foto
Most

Mostecko - Ach ty naše kopečky – většina České republiky se ve čtvrtek 23. listopadu dočkala slunečních paprsků, byť tlumených vysokou oblačností, a leckde i vysokých hodnot (kupříkladu České Budějovice si po středečních 15 °C zaflirtovaly se 13 °C), nicméně do „ďolíku“ mezi Českým středohořím a Krušnými horami, to znamená k nám na Mostecko, natekl chlad, který se z důvodu bezpečnosti schoval pod oblaka nejnižších pater.

Výsledek? Mimo jiné to, že kupříkladu tramvajovou železnicí protnutá hlavní třída dopoledne hlásila 3 °C a mlhavo, kdežto třeba krušnohorský Fichtelberg, byť leží o cca 1 000 m výše, hovořil o 5 °C a horším polojasnu. Aneb teplé jihozápadní proudění na konci podzimu v praxi. Ano, již příští pátek odpíská zimu (tu meteorologickou) a následná neděle odstartuje předvánoční neboli adventní období, letos v nejpozdnějším možném termínu. Počasí následujícího víkendu je prozatím ve hvězdách, u toho nadcházejícího je ale jisté, že Mostu první alespoň poprašek nedopřeje. Vlastně ani Meziboří si sněhu neužije. Jak možná bude?

V pátek 24. listopadu začne jihozápadní expres slábnout, příčinou bude zdánlivě skomírající tlakové níže postupující přes severní Německo a Baltské moře do Finska, kde zřejmě nasaje chladnější vzduch od severu, načež se začne prohlubovat neboli sílit. Tato skutečnost nám Mostečanům samozřejmě může být zcela ukradená. Oproti čtvrtku se toho v praxi moc nezmění, budeme-li opět terčem mlhy a nízké oblačnosti, odehraje se další počasově velice stereotypní den, nebudeme-li jejím cílem, stejně se celodenní azuro konat nebude, poněvadž dorazí mdlá fronta. V pokročilých odpoledních, především ale večerních hodinách se hlavně v Krušných horách mohou angažovat srážky, které ještě budou i nad hranicí 1 000 m n. m. kapalné. Nejvyšší odpolední teploty mezi 10 až 13 °C (v případě inverze 4 až 7 °C), ráno v minimu nanejvýše kolem 3, 4 °C.

V sobotu 25. listopadu se evropské srdce stane tranzitním prostorem pro oblast nízkého tlaku prchající z Evropy západní do Evropy severní. Sobotní vítr proto bude značně proměnlivý – nejprve jižní až jihozápadní (přední strana cyklóny), posléze západní až severozápadní (zadní partie cyklóny). Asi nepřekvapí, že s tímto tlakovým útvarem dorazí také mraky, hodně mraků, prakticky po dobu všech 24 hodin oblačno až zataženo. Se srážkami je nutné počítat zvláště po obědě, přeháňky se ale mohou zjevit taktéž ráno, dopoledne a večer. Obecně by druhá polovina dne měla být „srážkonosnější“. Co se jejich skupenství týče, drtivá většina Mostečanů (obyvatel Mostecka) žije v Litvínové, Mostě a Meziboří, tudíž ho řešit nemusí (déšť), jen úplně nahoře na horách budou dešťové kapky pozvolna přecházet ve sněhové vločky. Nejvyšší odpolední teploty mezi 5 až 8 °C, ráno v minimu nanejvýše kolem 4, 5 °C.

V neděli 26. listopadu je v plánu dodávka vlhčího oceánského vzduchu od severozápadu až západu, a to mezi tlakovou výší se středem mezi Biskajským zálivem a Keltským mořem a tlakovou níží s centrem nad jižní Skandinávií. Prozatím se zdá, že převahu bude mít oblast vysokého tlaku, právě proto se konec tohoto týdne jeví být bohatší na sluneční paprsky – protentokrát nejspíše popolední převaha modrého odstínu nad našimi hlavami (v celodenním průměru polojasno). Srážkové úhrny budou takřka jistě nulové. Nejvyšší odpolední teploty mezi 4 až 7 °C, ráno v minimu nanejvýše kolem 0 °C.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru