Vedení města aktivně bojuje s nezaměstnaností. Vznikají nová pracovní místa, říká primátor Jan Paparega
Průmyslová zóna Joseph. Foto: Marcela Sklenářová
Most

Most - Investoři v zóně Joseph již proinvestovali 7 miliard korun a vytvořili 1 200 pracovních míst. Paradoxně se jim v regionu s nejvyšší nezaměstnaností nedaří sehnat pracovní sílu. Scházejí technicky vzdělaní lidé. Město Most proto masivně podporuje technické vzdělávání dětí a podporou zóny Joseph přispívá k vytváření nových pracovních míst.

Průmyslová zóna Joseph u Havraně na Mostecku vznikla v roce 2002 s příchodem prvního investora. Dnes v zóně působí pět investorů (Nemak Czech Republic, Starcam, RAI Most, AFSI Europe, Yankee Candle) a zájem o výstavbu závodů tam neustává. „Máme uzavřené smlouvy se čtyřmi dalšími investory a dál úspěšně jednáme s několika významnými zahraničními investory,“ sdělil Mosteckým listům primátor Mostu Jan Paparega. Smlouvy jsou uzavřeny s firmou Feintool System Parts Most, která se specializuje na řezání komponentů pro automobilový průmysl, HI-LEX Czech, jež vyrábí dveřní jednotky k ovládání oken pro automobily, AccuMetal, která by v Mostě ráda vyráběla nosiče akumulátorových článků a dalších výrobků z oceli, a Blanco Czechia, jejíž doménou je výroba kuchyňských dřezů z kompozitních materiálů. Ti mají v plánu v Josephu proinvestovat 2,5 miliardy a vytvořit dalších minimálně 200 pracovních míst.

Město Most rozvoj zóny podporuje i další investiční činností, buduje v zóně nové komunikace a inženýrské sítě, aby uspokojilo požadavky investorů.

Joseph patří mezi pět strategických průmyslových zón v České republice a je jednou ze tří zvýhodněných zón v Česku, tudíž sem plynou největší investiční pobídky státu. 190hektarová zóna se nachází sedm kilometrů od Mostu a leží v blízkosti pěti velkých měst, má výhodnou polohu nedaleko hranic s Německem a do Prahy to také není daleko.

Další dvě firmy působí v rozvojové zóně Pod Lajsníkem. Firma Sittech CZ se specializuje na výrobu průmyslových těsnění a izolací, ROS Czech vyrábí plastové díly pro automobilový průmysl. Společnost Sittech plánuje v blízké budoucnosti svou expanzi, uzavřena je též kupní smlouva se společností KUHN – Immobilien Bohemia, která chce Pod Lajsník přemístit sídlo některých skupin společnosti.

Firmy ale na Mostecku, a netýká se to jen investorů v zónách, narážejí na nedostatek technicky vzdělaných lidí. Ve městě s vysokou nezaměstnaností to zní paradoxně, ale zkušenost je taková. Proto se město Most zaměřilo na technické vzdělávání dětí.

Město fandí technickému vzdělávání a podporuje jej

Technickému vzdělávání se město věnuje už druhým rokem. Za tu krátkou dobu se mu podařilo realizovat několik zajímavých projektů. Letos se již podruhé konalo pro děti do 12 let Technohraní, kde si děti mohly formou hry vyzkoušet řadu technických a manuálních dovedností a kde se jim představily i místní firmy. „Jednou z úspěšných a veřejností s dětmi vyhledávaných akcí na podporu technického vzdělávání je Technohraní, kam chodí rodiče s dětmi především z prvního stupně základních škol. Formou hry tak dětem představujeme svět techniky a jejích tajemství. Věříme, že zájem dětem vydrží a budou se v technických disciplínách a vědách dále zdokonalovat a vzdělávat,“ říká primátor Jan Paparega.

Na robotiku a programovací jazyk scratch byl zaměřen několikadenní workshop RoboShop určený těm starším, žákům 8. tříd. Nabyté vědomosti z workshopu pak děti musely obhajovat před odbornou komisí. Vítězný tým ze 4. základní školy pak pro svou školu získal robotickou sadu Lego Mindstorms. Pořádání tohoto workshopu podpořila Univerzita J. E. Purkyně z Ústí nad Labem. Stranou nezůstala ani chemie. ChemShow pro mostecké osmáky ve spolupráci s Vysokou školou chemicko-technologickou Praha připravilo také město Most. Děti byly svědky pokusů s ohněm a výbušnými látkami a některé z pokusů si mohly samy vyzkoušet.

Stěžejním je projekt Dílny, který by měl žáky základních škol přivést ke studiu technicky zaměřených škol. Projekt je koncipován tak, aby se žáci sedmých tříd čtyřikrát ročně dostali do dílen a vyzkoušeli si svou manuální zručnost. Protože většina škol nedisponuje vybavenými dílnami, jsou do projektu zapojeny i střední školy, jejichž dílny sedmáci navštěvují. „Mají mít možnost vyrobit si za odborného dohledu něco vlastníma rukama a výrobek si pak odnést domů. Věříme, že v některých tímto způsobem vzbudíme zájem o technické obory,“ říká primátor Jan Paparega. V průběhu jednoho školního roku se tak do dílen Střední školy technické Most a Střední průmyslové školy a Střední odborné školy gastronomie Most dostane na šest stovek žáků sedmých tříd. Projekt odstartoval v září a bude realizován po celou dobu školního roku 2017/2018. Projekt dílny finančně podpořil Ústecký kraj a společnosti Vršanská uhelná a Severní energetická.

Vedle již zmíněných projektů město povzbuzuje žáky k zájmu o techniku a studium na technických školách i jiným způsobem, jedná se například o motivační návštěvy škol v době, kdy děti zvažují volbu svého budoucího povolání, informování rodičů na třídních schůzkách nebo koordinace exkurzí v závodech zaměstnavatelů.

(as)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru