Most - Vernisáž velkolepé výstavy ve čtvrtek 30. listopadu proměnila mostecké muzeum na několik měsíců na svět kachlových kamen. Otevření rozsáhlé a ojedinělé expozice kamnových kachlů a kachlových kamen se zúčastnil hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček spolu s krajskou radní pro oblast kultury Jitkou Sachetovou a ředitelem muzea v Mostě Michalem Soukupem.

„Děkuji všem, kteří se na dvouleté přípravě výstavního projektu podíleli. Věřím, že výstava přiblíží návštěvníkům historii i současnost kamnářského řemesla prostřednictvím kachlových kamen. Zároveň tento počin vnímám jako mimořádnou příležitost ukázat pestrost muzejních sbírek i kulturní bohatství našeho kraje,“ řekl při zahájení výstavy Oldřich Bubeníček.

„Poděkování za přípravu této expozice patří nejenom institucím zřizovaným Ústeckým krajem, ale i Husitskému muzeu v Táboře, Ministerstvu kultury ČR, Národnímu muzeu, Národnímu památkovému ústavu, Archeologickému ústavu Akademie věd ČR a dalším,“ připojil ředitel muzea Michal Soukup.

Fenomén kachlových kamen po stránce odborné, historické, řemeslné i umělecké pak při vernisáži připomněla kurátorka výstavy Jitka Šrejberová.

Vernisáže se zúčastnila i předsedkyně Výboru pro výchovu, vzdělávání a zaměstnanost ZÚK Radmila Krastenicsová a předseda Výboru pro kulturu a památkovou péči ZÚK Jaroslav Dubský a zahraniční hosté ze Zemského úřadu pro archeologii v Drážďanech. Při zahájení výstavy účinkoval také dětský pěvecký sbor Korálek ze základní školy v Mostě.

Rozměrná a bohatě výtvarně zpracovaná kachlová kamna známe nejen z našich zámeckých expozic. Kachlová kamna si pamatujeme z venkovských stavení našich babiček, jedná se o synonymum tepla domova, domácí pohody a bezpečí. Kachlová kamna zahřívají člověka nejen na těle, ale i na duši. Přináší krásu, vřelost a pohodu do domovů.

Kachle a kachlová kamna severozápadních Čech

  • 1. 12. 2017 – 31. 5. 2018 / Oblastní muzeum v Mostě
  • Mimořádně rozsáhlá výstava k tématu kamnových kachlů a kachlových kamen z prostoru severozápadních Čech od 14. do 20. století, s těžištěm v gotice a renesanci a postupným přesahem od baroka až k manufakturní a tovární výrobě 19. a 20. století. Výběr z toho nejzajímavějšího, co mohou nabídnout muzejní, památkové a vědecké instituce z Ústeckého kraje, doplňují předměty z dalších českých i saských muzeí. Obsáhlý katalog a bohatý doprovodný program, který bude průběžně uveřejňován na webových stránkách muzea.

kk
Při vernisáži (zleva): ředitel muzea Michal Soukup, radní Jitka Sachetová, hejtman Oldřich Bubeníček a kurátorka výstavy Jitka Šrejberová

kk
Zahájení výstavy zpestřil pěvecký sbor Korálek z 11. ZŠ Most

kk
Vernisáže se zúčastnili i kunsthistorici ze Saska

kk

kk
Zleva: předsedkyně výboru ZÚK Radmila Krastenicsová, laureát státního vyznamenání Stanislav Štýs (více naleznete zde) a vedoucí odboru životního prostředí a zemědělství KÚÚK Monika Zeman

 kk

kk
Výstava má obsáhlý katalog

kk

kk

kk

kk

kk

kk

kk

kk

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru