Většinu Mostečanů čekají klasické Vánoce: Na blátě
Pátek odpoledne u mosteckého kostela, devět stupňů Celsia. Foto: e-mostecko.cz
Most

Mostecko - Je to naprd. I když sníh dodaný třetiadventní masivní sněhánkou projevil převelikou snahu, když v Mostě a dalších mosteckých nížinách vydržel prakticky až do poloviny předposledního pracovního týdne roku 2017, aktuální neboli předštědrodenní „vlně veder“ bohužel neodolal.

Vždyť třeba páteční jitro se v metropoli Mostecka chlubilo 7 °C. Takové hic nebylo ani v Řecku, jmenovitě na ostrově Korfu, kde ranní rtuť teploměru hovořila o 5 °C. A kupříkladu jihošpanělská Granada v rané fázi pátečního dne naměřila až -2 °C. Neuškodí poznamenat, že ani na vrcholcích mosteckých Krušných hor nemrzlo, zde teplotní křivka přinejlepším tečovala hranici bodu mrazu.

Sumarizace dosavadního charakteru meteorologické zimy 2017/2018 v Mostě:

  • 1. až 7. prosince: průměrná teplota 2 °C, nejnižší teplota -3 °C (pátek 1. 12.), nejvyšší teplota 7 °C (čtvrtek 7. 12.)
  • 8. až 14. prosince: průměrná teplota 2 °C, nejnižší teplota -3 °C (neděle 10. 12.), nejvyšší teplota 8 °C (pátek 8. 12.)
  • 15. až 21. prosince: průměrná teplota 1 °C, nejnižší teplota -3 °C (pondělí 18. 12.), nejvyšší teplota 7 °C (čtvrtek 21. 12.)

Sečteno a podtrženo, úvodních 504 hodin právě probíhající počasové zimní sezóny se na půdě Mostu prezentovalo teplotami pohybujícími se okolo necelých 2 °C s celkovým rozptylem od -3 do 8 °C. V sousedním a taktéž nížinatém Litvínově se totožné období dopracovalo k více méně identickým statistikám, pouze vyšší partie naší domoviny (Meziboří a další) byly chladnější a hlavně sněhobělejší. Ostatně jako obvykle.

Jak už leckomu došlo, Štědrý den, jenž je v tomto roce zároveň posledním adventem neboli zlatou nedělí, žádný zázrak v podobě celoplošného zasněžování nenadělí. Naopak – zdá se, že není vyloučeno zjevení se 10 °C. Pojďme na věc:

V sobotu 23. prosince se ke slovu dostane anticyklonální příliv teplejšího a vlhčího vzduchu z Atlantického oceánu, konkrétně k nám doputuje vánek mající kořeny nedaleko Kanárských ostrovů. Celou cestou do evropského srdce nicméně stráví nad slanými vodami velké louže a pak částečně nad Britskými ostrovy a Beneluxem a Německem, takže rekordně žhavé počasí nehrozí, což může být menší útěchou... Srážky jsou v průběhu soboty v zásadě vyloučeny, zato angažování se ze strany oblaků nikoliv, poněvadž se nevyhneme jak těm vysokým, tak také těm nízkým. Přesto by se pár slunečních paprsků blýsknout mohlo. Suma sumárum nemastno a neslano. Nejvyšší odpolední teploty do 8 °C, ráno v minimu kolem nuly.

Na Štědrý den bude oblačno až zataženo s celodenním decentním sněžením, k tomu čtyřiadvacetihodinový mráz v podobě teplotního rozptylu od -4 do -2 °C. Ano, takto nějak si asi leckteré idylické představy představují podobu vánoční nálady paní troposféry. Skutečnost bude jinačí, konec tohoto týdne nabídne v podstatě to samé co sobota, tudíž advekce jakoby tepla a vlhka od západu. Střed oné tlakové výše se přesune nad Švýcarsko a jeho přilehlé sousedství, načež se naskýtají dva scénáře – ten první mluví o tom, že počínaje ránem a konče večerem bude tak nějak slunně, obsahem toho druhého jsou neohroženě vzhlížející mračna nízkých výšek. Každopádně sněžit nebude. Nejvyšší odpolední teploty do 11 °C, ráno v minimu kolem 5 °C.

Boží hod vánoční ve smyslu povětrnostní situace vlastně žádnou změnu nedonese, jihozápadně laděný vítr anuluje veškeré šance na příchod zimní atmosféry. Budeme-li mít štěstí, budou nás od cca 8 do cca 16 hodin doprovázet sluneční třpytky, to znamená jeho paprsky. V opačném případě se mostecký nadzemský prostor stane hostitelem bílošedé deky. Zkrátka typické Vánoce... Nejvyšší odpolední teploty do 8, 9 °C, ráno v minimu kolem 2, 3 °C.

Jaké troposférické podmínky nám naservíruje Štěpán a další dny, to je pro tuto chvíli nestoprocentní, ale s největší pravděpodobností bude pokračovat příjem nechladu od jihozápadu až západu, případně lehkého severozápadu, jinak řečeno povánoční, silvestrovský a novoroční čas více méně určitě do zimního nevklouzne... Tož asi tak no. Navzdory nedokonalosti svátečního počasí mějte co nejvíce pohodové Vánoce, ničím nerušené a na klid bohaté mezisváteční období a v novém roce ať je Vaším nejlepším přítelem především zdraví a štěstí.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru