Mostecko zažilo nejteplejší Silvestr od 60. let 20. století
Lidé se procházejí centrem Mostu během Silvestra. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most - Přelom letopočtů 2017 a 2018 mostecký lid moc nezchladil. Naopak. Stačí se podívat na novoroční ráno, které nebylo pouze svátečně tiché – první jitro roku 2018 si pro Mostečany připravilo až 9 °C. K tomu přidalo polojasnou až oblačnou oblohu.

Za takto nechladné počasí by se nemusel stydět ani duben, možná lépe řečeno květen, úvodu prostřední třetiny meteorologické zimy, která je zároveň statisticky nejchladnějším měsícem, však takovéto troposférické podmínky opravdu nesluší. Musíme věřit, že druhá polovina právě probíhajícího počasového ročního období přestane býti kvadruplegikem.

Ještě před Silvestrem, to znamená v sobotu 30. prosince, se ale konal menší zázrak. Popravdě hned dva zázraky. Nejprve k nám v nočním čase dorazilo dosluhující srážkové pásmo spjaté s umírající frontou, která se v pátek 29. prosince vyřádila v Německu. Protože však pátečně-sobotní noc pobyla zlehka pod bodem mrazu, jak ve 2 m nad zemí, tak taktéž v hladině 850 hPa neboli u základny oblačnosti, sněhové vločky se bez problémů snesly až na nížinatý Most. Vstup do předsilvestrovského dne proto nabídl pohled na decentní sněhovou pokrývku. Další zázračná chvíle následovala po obědě, kdy se přihnala další, tentokrát ambicióznější srážková aktivita. Ta už měla plodit dešťové kapky, malinko ale zapracovala inverze, kdy se i v nejnižších partiích Mostu udržel chladný vzduch, načež vznikl jakýsi most, jenž vločkám sněhu umožnil exkurzi až úplně dolů.

Nicméně osud konce roku 2017 byl zpečetěn – tomu neohroženému přílivu vskutku teplého vzduchu od západu až jihozápadu zabráněno být nemohlo. Posledních 48 hodin loňska ve finále projevilo silnou proměnlivost, zatímco 30. prosinec byl v zásadě po celou dobu své existence zimní (v maximu 2 °C), Silvestr vyhnal rtuť teploměru tak vysoko, že se stal tím nejteplejším za celou dobu pozorováno, to jest od konce 60. let 20. století (1969).

Na oficiální meteorologické stanici pobývající v Kopistech mezi Mostem a Litvínovem, jež mimo jiné slouží Českému hydrometeorologickému ústavu, se teplotní křivka zastavila až na 12,5 °C. Zásluhou toho byl pokořen rekord z ročníku 2006, jímž bylo 11,5 °C. Jinými slovy, dočkali jsme se nejnezimnějšího Silvestra za poslední skoro půlstoletí. Husté, ale zároveň i smutné, že?

Mostecký „Central Park“ (park Střed) se před Novým rokem prohřál až na 12,1 °C, rovněž úctyhodný lomeno lísknutíhodný výkon. V ulici Pod Koňským vrchem bylo naměřeno až 11,3 °C a například ulice Zdeňka Fibicha tečovala až 13,1 °C. Co na to Litvínov? V jeho jižní partii se teplota vzduchu zastavila kousíček pod 10,0 °C, konkrétně na 9,7 °C, nejvyšší denní teploty v okruhu 10 °C se ale angažovaly fakticky všude. A Meziboří? Asi nepřekvapí, že bylo z celého tria nejméně teplým, ostatně jako obvykle vzhledem k jeho nadmořské výšce. Přesto se mu podařilo si zdárně zaflirtovat s 8 až 9 °C, dejme tomu před úřadem se zjevilo 8,8 °C. Zimo, copak je to s tebou?!

Třešnička na závěr: V neděli v 16 hodin severoegyptské město Mersa Matruh (cca 70 000 obyvatel – jako Most) informovalo o 11,6 °C, díky čemuž se vyrovnalo metropoli Mostecka, která v témže momentu pobyla v těsném sousedství 11,8 °C.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru