Obce z Ústeckého kraje chtějí od státu 37 milionů na demolice starých budov
Bourání červeného hotelu u Kamencového jezera v Chomutově. I na to přispěl městu stát. Hotel šel k zemi v prosinci minulého roku. Foto: Oldřich Hájek
Most

Ústecký kraj - Stará budova nádraží, bývalé ubytovny a bývalé obytné domy. To vše chtějí nechat zbourat města a obce v Ústeckém kraji. O příspěvek na demolici v sociálně vyloučených lokalitách mohly samosprávy žádat Ministerstvo pro místní rozvoj. Celkem chtějí z Ústeckého kraje po státu více než 37 milionů korun.

Na ministerstvu se sešlo z celé republiky celkem 43 žádostí za téměř 113 milionů korun. Pro zájemce je připravena částka sto milionů korun. Jestli resort podpoří všechny žádosti z Ústeckého kraje, není zatím jasné, případně zda je podpoří ve výši, kterou obce a města požadují.

„Spoustu obcí a měst trápí chátrající a nevyužívané objekty, které jsou stále nebezpečnější, soustředí se zde sociální problémy a navíc hodně škodí prostředí, v němž lidé žijí. Odstraňování těchto budov může být přitom velmi nákladné, finance z námi vypsaných dotací jim proto mohou opravdu citelně pomoci. Zároveň očekávám, že obce na těchto územích následně zrealizují zajímavé a lidem prospěšné projekty,“ říká ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Duchcov na Teplicku požaduje 3,7 milionu na demolici budovy nádraží, Varnsdorf na Děčínsku se chce zbavit ubytovny v Lounské ulici, na to chce od státu 4,9 milionu. Na Mostecku požaduje Most 5,2 milionu na zbourání starého obytného domu č. 31 a Bečov chce poslat k zemi panelový blok 11, na což požaduje 7,4 milionu. Obec Louka si dala žádost o šest milionů na demolici domu č. p. 98. Na Chomutovsku by se rádi zbavili ve Výsluní čísla popisného 25 s podporou státu ve výši 1,2 milionu korun a v Chomutově by rádi měli klid od objektu v Riegrově ulici. Tady město žádá o 3,1 milionu. Na Litoměřicku požaduje město Štětí dotaci 5,6 milionu, aby mohlo udělat čáru za bývalou ubytovnou v Pivovarské ulici.

Dotace je poskytována ve výši 80 % skutečně vynaložených uznatelných nákladů obce. Dolní limit dotace byl stanoven na částku 300 tisíc korun, přičemž každý účastník podprogramu mohl v dané výzvě podávat více žádostí. Součet požadovaných dotací v rámci jednoho dotačního titulu mohl být maximálně deset milionů korun pro jednoho žadatele.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru