Aktivisti oznámili, kdy bude další Klimakemp. Chtějí další odvážné a nenásilné akce
Lidský řetěz na hraně lomu ČSA v loňském roce. Foto: Oldřich Hájek
Most

Ústecký kraj – Ekologičtí aktivisté zastřešovaní hnutím Limity jsme my oznámili termín konání druhého českého klimatického kempu.

Při prvním, který se konal vloni na Mostecku, pronikli do dolu Bílina, kde je zadržela policie (připomeňte si zde). Policisté vloni označili protestující jako levicové extremisty.

Příští Klimakemp se má konat na konci školního roku, od 27. června do 1. července. Přesné místo zatím není známé. I letos se ale chtějí aktivisté „postavit těžbě a spalování uhlí“. Je proto pravděpodobné, že se opět vrátí na sever Čech.

„Situace v České republice nás opět nutí přikročit k akci. Vláda neustále provozuje flotilu starých uhelných elektráren, které slouží pouze pro výrobu elektřiny na vývoz do zahraničí a jsou zdrojem velkých příjmů pro uhlobarony. ČEZ nadále pokračuje ve svém plánu rozšířit těžbu hnědého uhlí na dole Bílina i za hranicí limitů těžby, které vláda prolomila v roce 2015. Zásadní debata o změnách klimatu, které ohrožují naší společnou budoucnost, a přechodu na čistou a spravedlivou ekonomiku prakticky neprobíhá,“ uvádí aktivisté k události na sociální síti.

Hlavním sídlem všech, kteří na kemp přijedou, bude společný tábor, kde bude „dostatek prostoru pro kreativní, odvážné a nenásilné akce“, jak zní v popisu události.

Historicky první český klimakemp proti fosilním palivům měl vloni svoji základnu na okraji Horního Jiřetína (psali jsme zde). Kromě workshopů se účastníci vydali na úklid skládek, pochodovali na hranu lomu ČSA a poté pronikli na dno uhelného lomu Bílina. Tam několik desítek lidí zadržela policie.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru