OBRAZEM: V Mostě otevřeli vzkaz z 19. století! Toto je má milovaná žena, napsal tam starosta Mostu
Ředitel muzea Michal Soukup s fotografií starosty Carla Pohnerta a jeho ženy. Foto: Oldřich Hájek
Most

Most – Co asi obsahuje tajemná krabice, jejíž obsah se přenesl přes tři století, aniž by byla kdy otevřena? V Mostě ve čtvrtek odpoledne otevřeli cínovou schránku na dokumenty z roku 1883, která byla nalezena při demolici soudu ve starém Mostě.

Když ji v roce 1883 ukládali pod závěrný kámen nové budovy soudu ve starém Mostě, určitě by nehádali, že krásný zdobený dům nevydrží ani sto let. V průběhu demolice stavby na přelomu let 1978 a 1979 byla schránka nalezena a odevzdána do mosteckého muzea. Samo muzeum se však v té době potýkalo se stěhováním do náhradních prostor, a tak byla uložena do sbírek, aniž by dalších 40 let došlo k jejímu prozkoumání.

Ten den nastal až 15. února 2018, když byla předtím „znovuobjevena“ při revizi sbírkového fondu. Schránku otevřeli ředitel muzea, archivu a primátor Mostu.

Obsahovala listinné dokumenty o stavbě, množství fotografií, psací brk, ale také klasické věci z obdobných schránek: staré mince, bankovky a dobový tisk.

Jedna věc možná zaujala více, než jiné. Ne kvůli své historické hodnotě, spíše kvůli nečekanému sentimentu. V plechové bedýnce se nacházela také fotografie tehdejšího starosty Carla Pohnerta. Vedle jeho obrázku byla přiložen také snímek jeho „milované ženy“.

Carl Pohnert byl zvolen roku 1877 a jeho prvním významným a možná i trochu kontroverzním krokem bylo rozhodnutí zbořit renesanční radnici na Tržním náměstí, v níž působil krajský soud a bylo rozhodnuto vystavět dvoupatrový objekt, jehož součástí byla i věznice a kaple. Ano, objekt, pod který byla uložena tajemná časová kapsule.

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru