Mostecku zamrazí v žilách – zjeví se duch zesnulé zimy
Už vykvetly sněženky. Foto: e-mostecko.cz
Most

Mostecko - Život smrtí nekončí, viz. meteorologická zima 2017/2018. Její chladné srdce přestalo tepat úderem půlnoci oddělující středu 28. února a čtvrtek 1. března, ačkoli to tak v úvodních dnech stávajícího měsíce, jenž je zahajovací třetinou troposférického jara, nevypadalo. Důvodem byla jeho těžká hypotermie, naštěstí efektivně zakročila lékařská pomoc ze strany tlakové níže, která březnu podala teplou infuzi, pročež se minulá neděle prezentovala až 15 °C. Nyní nás však čeká návštěva z počasového záhrobí.

Teď vážně: V pátek 16. března se středoevropským atmosférickým teritoriem prohnala relativně mělká tlaková níže postupující ze severu centrálního Středomoří do východní Evropy. Zásluhou toho se páteční ráno a dopoledne jevilo dosti podzimně – nespočet dešťových kapek zvedlo vzdušnou vlhkost, což vedlo ke snížení viditelnosti. Už během noci na sobotu se ale začne prosazovat majestátně vzhlížející oblast vysokého tlaku se středem nad Skandinávií. Ta bude v následujících dnech nejen celé Mostecko zchlazovat chladným vzduchem pocházejícím z Arktidy.

Sobota 17. března přinese hodně oblačnosti, zejména v noci a ráno k ní přidá srážky, lépe definováno sněhové vločky. Nutno dodat, že ve všech nadmořských výškách. Že by probuzení do sněhobílého jitra?! V dalších pasážích sobotního dne srážková aktivita aktivitou disponovat nebude, i když v Krušných horách (Meziboří a spol.) by se nějaká ta sněhánka předvést mohla. Nejvyšší odpolední teploty okolo bodu mrazu (nahoře celodenní mráz), ráno v minimu lehce pod nulou. Pozor, trošku nám zesílí vítr, který povane od východu – v Mostě v nárazech až kolem 50 km/h, ve vyšších polohách a na vrcholcích kopců samozřejmě ještě více.

V neděli 18. března se pojede podle totožného počasového scénáře jako v sobotu. Opět bude foukat východní až jihovýchodní anticyklonální vítr produkující poryvy až v okruhu 50 km/h s tím, že pobudete-li na krušnohorských pláních, počítejte s pěstmi o intenzitě flirtujícími s intenzitou až 100 km/h. Máte-li rádi adrenalin, hurá do hor. Sněhové vločky se na konci týdne angažovat nebudou, naopak by se mohlo ukázat sluníčko. Na teplo ale zapomeňte – přes den do 0 °C, po ránu až okolo -7 °C, plus mínus.

Aktuální prognóza na pondělí 18. března hovoří následující řečí:

Oblačno až zataženo střední až vysokou oblačností, zcela beze srážek. Denní maxima okolo 0 °C, denní minima kolem -6 °C, cca (dle konkrétní polohy – někde v ďolíku bude určitě větší kosa než třeba v centru Litvínova). Povětrnostní podmínky se už budou klidnit, přesto ještě v nočním a ranním čase může být živěji.

V budoucích dnech se začne oteplovat, postavení tlakových polí tentokrát dlouhotrvajícím a hlavně krutopřísným přílivem arktického chladu neskončí. A i kdyby, březnové slunce by následky krotilo.

(soj)

 

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru