Spekulanty v Mostě nechci, ale populistou nebudu
Primátor Mostu Jan Paparega
Most

Jako občan krásného města Most, který tu žije, pracuje a vychovává dítě, musím říci, že jsem často opravdu zklamán z toho, jak se zde ve městě někteří lidé dokáží chovat k majetku nejen svému, ale hlavně veřejnému. Jak na sebe dokáží lidé být vulgární, jak se zrekonstruované objekty mění ve vybydlené. A je toho více, co mě tady štve. Tedy alespoň jako občana. Jsem však primátorem tohoto města a jsem na to hrdý. Za naším městem stojím a budu se za něj vždy prát.

Pokaždé jsem se snažil jít cestou kompromisu a nedělat radikální řešení, které by bylo pro třeba jen malou část obyvatel jakkoli znevýhodňující. Situace se však rapidně mění a trh s nemovitostmi v našem městě začal vzkvétat. Ne vždy však rozkvete v pěkné lukrativní bydlení. Nabízí se zde otázka vyloučených lokalit? Máme před volbami a bylo by jistě politicky velice výhodné říci, že uděláme z Mostu jednu velkou vyloučenou lokalitu, ve které znemožníme spekulantům čerpání tzv. doplatku na bydlení, které je stále velmi dobrým „kšeftem“. Byl by to však ryzí populismus. Takové řešení stávající legislativa bohužel neumožňuje.

Celé město nelze v souvislosti se stávající právní úpravou prohlásit za vyloučenou lokalitu a vydat na něj tzv. opatření obecné povahy. Boj s nepřizpůsobivými občany však řešíme a řešit budeme i nadále. Ať už je to posílením hlídek v problematických lokalitách, navýšením preventistů kriminality anebo i snahou působit na nepřizpůsobivé důslednou a tvrdou rukou. Byl jsem jedním z těch, kteří prosazovali zřízení nové stanice městské policie v lokalitě u "100". Bohužel se nám před časem nepodařilo tuto myšlenku zrealizovat. Jsem ale rád, že se nám daří komunikace v bl. 525, kde funguje skvělá komunikace se stávajícím správcem a získáme zde prostor, kde bude zřízena služebna městské policie. Je sice pěkné, že bl. 525 byl oceněn za provedenou rekonstrukci, ale sociální problémy v tomto bloku bují velmi silně. Zřízení služebny městské policie tak pomůže zklidnit situaci nejen v bl. 525, ale v celé lokalitě. I tak však kontrol přibývá a přibývat bude.

Sociální problémy tady jsou a budou. Městu je často vytýkáno, že je příliš benevolentní při poskytování dávek státní sociální podpory. To je ovšem mýlka, protože město nebo obecně samospráva není poskytovatelem žádných dávek státní sociální podpory. Jejich poskytování je v kompetenci příslušných orgánů státní správy. Několikrát jsem upozorňoval na to, že v oblasti poskytování dávek je potřeba systémové změny, a to formou změny zákonů, které problematiku poskytování dávek řeší. Toto nám slibují ministři už nejméně 8 let. Každý z ministrů, kteří zavítají do Ústeckého kraje, naposledy pak paní ministryně Jaroslava Němcová, pak ve smyslu přísloví – slibem nezarmoutíš - slíbí změnu příslušných zákonů. Skutek ale vždy utekl. Město navíc nemá ani zákonodárnou pravomoc, což nám vše velmi stěžuje.

Stávající stav v oblasti nepřizpůsobivých obyvatel mají na svědomí tři zásadní faktory. Prvním z nich je samotný systém poskytování sociálních dávek. Druhým pak někdejší privatizace bytového fondu, který byl původně ve vlastnictví města. Město pak za příznivých podmínek pro občany umožnilo jeho převod do soukromého vlastnictví. Myšlenka nepochybně velmi dobrá, nicméně podmínky nebyly nastaveny ideálně a právě nedokonale nastavené podmínky otevřely dveře spekulantům, kteří nastavená pravidla "oběšli" a za velmi příznivých podmínek získali značné množství bytů, které začali využívat k "obchodům s chudobou", což synergicky přineslo snížení cen na trhu nemovitostí, konkrétně bytových jednotek v Mostě.

Třetím faktorem je pak povinnost úřadů, aby občany, kteří splní zákonem stanovené povinnosti, přihlásili v daném městě k trvalému pobytu. Město tedy nemá jakýkoliv nástroj regulace. Může zvolit pouze prodloužení řízení o udělení trvalého pobytu, ale jsou-li splněny podmínky, musí pobyt udělit. I na to bylo příslušné ministerstvo ze strany města upozorněno, ale ani v této oblasti nebyly dosud přijata žádná opatření.

No, není třeba plakat nad rozlitým mlékem. Jak jsem řekl výše, nemám rád populistická gesta. Příliš nevěřím tomu, že nám pánové a dámy "shora" z Prahy pomohou, jedno je ale jisté, zákonné prostředky budeme v plné míře využívat vůči všem, kteří budou jakkoli ostatním slušným občanům v Mostě znepříjemňovat život. Nulovou toleranci vůči všem, kteří nejsou schopni anebo nechtějí žít v souladu se základními principy soužití obyvatel našeho města, vyžaduji a budu nadále vyžadovat po našich strážnících a asistentech prevence kriminality. Takový postup budu chtít po všech, kteří se podílejí na chodu Mostu při každodenním pracovním nasazení. Je to ale i na veřejnosti, která mnohdy nevhodné a závadové jednání nepřizpůsobivých přechází. Nikoho nenabádám k osobnímu řešení takového jednání, ale byl bych rád, aby takové jednání bylo nahlášeno příslušným složkám našeho města. Paralelně s tím budeme upozorňovat a jednat s příslušnými ministry o tom, aby se danou problematikou začali skutečně zabývat a nemlátili pouze prázdnou slámu.

  • Jan Paparega
  • primátor města Mostu
REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru