Ohlédnutí: Po nárazu autobusu bylo zraněno 37 lidí. Je tomu deset let
Květen 2008: autobus zaklíněný do stěny domu, vpravo jsou zbytky zaparkovaného auta. Foto Michal Hrdlička
Most

Velemyšleves – Rána, jako když spadne letadlo, létání vrtulníku, houkání sanitek, zakrvácení lidé, potácející se po ulici a po dvoře. Tak popisovali svědkové a tehdejší noviny nehodu autobusu, který naboural do stěny domu pod kopcem ve Velemyšlevsi u Žatci. Při události bylo zraněno 37 lidí. Naštěstí nikdo nepřišel o život. Byla to jedna z nejvážnějších nehod v okrese Louny a s největším počtem zraněných účastníků. Tento týden od dramatických okamžiků uplynulo přesně deset let.

Autobus vezl lidi z odpolední směny v žatecké průmyslové zóně. Cestující mířili do Mostu. Ve Velemyšlevsi v prudkém svahu, který končí dole ostrou zatáčkou na návsi, mu ale selhaly brzdy a rozjeté velké vozidlo nešlo zastavit. Autobus narazil do stěny rodinného domu a slisoval osobní auto zaparkované před domem. Psal se 7. květen 2008, nehoda se udála kolem třetí odpoledne.

„Byla to rána jako z děla, myslela jsem, že spadlo letadlo. Z autobusu se potáceli zakrvácení lidé v šoku a chodili k ošetření k nám na dvůr, kde se jich ujímali záchranáři,“ uvedla tehdy Šárka Vávrová, obyvatelka domu. Autobus poškodil obývák, ale jí ani jejím dvěma malým dcerám se naštěstí nic nestalo, hrály si v jiné části domu. Měly obrovské štěstí i vzhledem k dalším okolnostem, protože jen deset minut před nárazem seděly všechny tři v autě, které pak autobus zdemoloval. Krátce předtím totiž přijela matka s dětmi domů a zaparkovala.

Otec rodiny Martin Vávra byl v době nehody v Chomutově. „Manželka mi volala hned pět minut potom, takže jsem skočil do auta a spěchal domů,“ popisoval už trochu klidněji další den. „Auto je na odpis, na domě je škoda za více než sto tisíc, ale hlavně že se nic nestalo ani ženě, ani holčičkám,“ dodal.

Dva vrtulníky, osm sanitek...

Při nehodě na místě zasahovaly dva vrtulníky a osm sanitních vozů. Údaje o počtu zraněných lidí, cestujících v autobusu, neustále stoupaly, nakonec jich bylo 37. Naštěstí nikdo při vážné nehodě nepřišel o život.

Z podílu na zavinění nehody byl u soudu později obviněn řidič autobusu a dostal dvouletý podmíněný trest. Soudní znalci v rámci případu a zkoumání vozu zároveň uvedli i to, že autobus měl malou účinnost brzd. Odsouzený řidič posléze dál bojoval za očištění svého jména; později dostal také prezidentskou amnestii.

Dnes už je pravděpodobnost podobné nehody v obci snížena na minimum. Od podzimu 2016 už tranzitní doprava přes Velemyšleves, ležící v hlubokém údolí, prakticky nejezdí a tamní lidé si mohli oddychnout. V okolí vesnice byl vybudován obchvat a vysoký silniční most za téměř půl miliardy korun, který překlenul uvedené údolí. Auta, kamiony ani jiná vozidla na hlavním silničním tahu Plzeň – Žatec – Most už na náves ve Velemyšlevsi ze svahů nesjíždějí a vesnici na mostě pod sebou minou během jedné minuty. Zatímco dříve přes obec projelo šest tisíc aut denně, teď už mají její obyvatelé více klidu a bezpečí.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru