Vedro bylo, je a hlavně ještě bude. Toto je výhled na příští dny v týdnu
Ilustrační foto: CC0
Most

Mostecko - Drtivá většina Evropy, včetně řady míst ležících za polárním kruhem, v přítomné době hlásí letní až tropické teploty. Kupříkladu v Murmansku, největším městě za severním polárním kruhem, se sobota představila až 29,5 °C, zaokrouhleně 30 °C.

Pokud byste rádi trochu toho ochlazení v podobě západního nebo ideálně severozápadního proudění, máte smůlu. Naopak, během nového neboli posledního červencového týdne příliv vzduchu pocházejícího ze severní Afriky zesílí, pročež mostecké rtuti teploměrů polezou vzhůru. Milujete-li tím pádem troposférické parno, připravte se na žně.

Ani v pondělí 23. 7. 2018 se celodenní azuro konat nebude, což je ale s ohledem na charakter teplot možná dobře. V ranních hodinách pravda jasná až skoro jasná obloha nešokuje, nicméně v následujících pasážích pondělního dne, v tomto případě dopoledne a odpoledne, bude povětšinou polojasno až oblačno. K večeru začne oblačnosti ubývat s tím, že celou pondělně-úterní noc doprovodí hvězdy. Čili jasno. Co se srážek týče, nějaké šance na přeháňku anebo bouřku tu jsou, především v Krušných horách, avšak co na to řekne praxe? Nejvyšší odpolední teploty okolo 29 °C, ráno v minimu kolem 18 °C.

Úterý 24. 7. 2018 v porovnání s pondělkem či nedělí s oblaky pošetří – první půle úterka proběhne při jasném až skoro jasném nebi, mezi cca 11:00 až 18:00 se uskuteční mírnější honička mraků, to v překladu do meteoroložštiny znamená polojasno (prostě nějaký ten kupovitý oblak), přičemž srážek pramálo. Tím je konkrétně myšleno, že nespadne ani kapka. Úterní pravděpodobnost výskytu srážkové činnosti je nanejvýše nepravděpodobná, jinak řečeno nulaprocentní. Nejvyšší odpolední teploty okolo 31 °C, ráno v minimu kolem 17 °C.

Vstup do středy 25. 7. 2018 nabídne nespočet slunečních paprsků, ačkoli špetka vysoké (průsvitné) oblačnosti možná k mání bude. Den jako stvořený pro opalování? Bohužel, již v průběhu dopoledne v mosteckém vzdušném prostoru odstartuje rození kumulů (a další „chamradi“ – z pohledu slunomilů), zřejmě i kumulonimbů. Tudíž ano, angažování se ze strany bouřky je relativně vysoké, doslovně padesátiprocentní. Takže ne, sucho neskončí. V pozdnějších fázích středy oblaků opět ubude, lepšími slovy se úplně vytratí. Nejvyšší odpolední teploty okolo 30 °C, ráno v minimu kolem 20 °C.

Ve čtvrtek 26. 7. 2018 to vypadá na slunečné počasí s nejvyššími odpoledními teplotami okolo 31 °C, ráno v minimu asi kolem 18 °C, plus minus (spíše plus).

Předběžný výhled denních maxim v dalších dnech:

  • Pátek 27. 7. 2018: cca 31 °C
  • Sobota 28. 7. 2018: cca 31 °C
  • Neděle 29. 7. 2018: cca 33 °C
  • Pondělí 30. 7. 2018: cca 33 °C
  • Úterý 31. 7. 2018: cca 32 °C

Zkrátka se zapotíme... Kdy vedra skončí? Momentálně se zdá, že nikdy.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru