Sbohem, tropy! V Mostě padl rekord, teplejší den už do konce roku nebude
Ilustrační foto
Most

Mostecko - Je docela pravděpodobné, že čtvrtek 23. srpna bude nejteplejším dnem do konce prázdnin, možná lépe konstatováno roku. Jak to? Rtuť mosteckého teploměru, tentokrát je řeč o oficiální meteorologické stanici sídlící v Kopistech, se totiž v průběhu čtvrtečního odpoledne vyšplhala až na 35,1 °C, díky čemuž padl rekord ze 23. srpna 2011, a to 31,3 °C.

Jinými slovy – Mostečané zažili nejparnější 23. srpen za celou dobu měření, to znamená od letopočtu 1969. V sousedních Teplicích mimochodem zesnul 100letý rekord, konkrétně 32,2 °C (letos až 35,4 °C). S ohledem na plánovanou přestavbu tlakových polí, z čehož vyplývá výrazná změna v charakteru počasí, lze snadno a oprávněně nabýt dojmu, že teplejšího dne v tomto roce již nebude.

Pátek 24. srpna

Mezi objemnou oblastí vyššího tlaku se středem pár set kilometrů západně od Pyrenejského poloostrova a stejně nemalou oblastí nižšího tlaku s centrem u norského pobřeží začne nejen do střední Evropy kvapně natékat vzduch pocházející z polárních oblastí. Na nekonečné azuro proto zapomeňte, naopak mrakomily čekají žně. Důvodem jest hlavně studená fronta, která stávajícím tropům doslova zlomí vaz. Ačkoli na mosteckém nebi nějaký ten modrý ostrůvek nepřekvapí, spíše budeme skloňovat oblačno až zataženo. Se srážkami, ať už v té anebo oné podobě, počítejte již od ranních hodin, v součtu to vypadá na 5 až 35 mm srážek (bouřky jsou nevyzpytatelné). Nejvyšší odpolední teploty ještě okolo 27 °C, ráno v minimu kolem 20 °C.

Sobota 25. srpna

Kvůli pokračujícímu chladnému a vlhkému severozápadnímu proudění se předposlední sobotní den letošního srpna obejde bez přehlídky slunečních paprsků, opak jest pravdou. Mostecké nebe si podmaní oblačnost, převážně (výhradně) nízkého a středního patra, což je asi vcelku nepodstatná informace. Srážek však nemnoho, dost možná žádné. Ochlazení tím pádem bude citelné, ale spíše sušší. Sobotní nejvyšší odpolední teploty pobudou v sousedství 20 °C, takže jste-li otužilci, hurá na koupaliště, budete ho mít jen pro sebe (like a boss), ráno v minimu kolem 14 °C.

Neděle 26. srpna

Máte rádi chládek? Pak Vás nedělní jitro dozajista uspokojí, i když asi ne legendárně – nejnižším ranním teplotám se zachce po cca 12 °C. V krušnohorských údolích (ďolíkách) samozřejmě bude ještě studeněji, a to až kolem 5 °C. Co se nejvyšších odpoledních teplot týče, ty zamíří někam k 20 °C, podobně jako v sobotu. Co je potěšující, samo sebou ne pro všechny, je ta skutečnost, že se konec týdne tváří slunně – oblaků poskrovnu.

Předběžný pohled do vzdálenější přítomnosti:

  • 27. srpen: v minimu cca 10 °C, v maximu cca 23 °C
  • 28. srpen: v minimu cca 12 °C, v maximu cca 25 °C
  • 29. srpen: v minimu cca 12 °C, v maximu cca 27 °C
  • 30. srpen: v minimu cca 17 °C, v maximu cca 30 °C
  • 31. srpen: v minimu cca 17 °C, v maximu cca 22 °C (další studená fronta)

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru