Bouře se uklidní, vítr se dnes zklidní. Teploty půjdou k 0 °C, později však nad 20 °C
Podzimní město Most. Ilustrační foto
Most

Mostecko - Severní vítr je krutý – Nová Ves v Horách v neděli večer, po přechodu studené fronty spjaté s relativně hlubokou tlakovou níží, zaznamenala náraz větru o rychlosti takřka 65 km/h s tím, že na vrcholcích Krušných hor se jednalo až o plus minus 120 km/h, což v zásadě odpovídá hurikánu 1. kategorie.

Jak už bylo naznačeno, za vše mohla vyzrálejší (hlubší) cyklóna, která rovněž přispěla k započetí přílivu chladnějšího vzduchu pocházejícího z Arktidy. Bouřlivé povětrnostní podmínky naštěstí nebudou mít dlouhého trvání, již během pondělka se troposféra zklidní, nicméně původem arktický vzduch se nezapře – po xměsíční pauze se rtutím mosteckých teploměrů zachce po prostoru pod 5 °C, sem tam i pod 0 °C.

V pondělí 24. září bude ve vlhkém a neteplomilném severozápadním proudění převládat velká oblačnost, ačkoli v ranních hodinách přechodné a jen krátkodobé vítězství modrého odstínu nepřekvapí. Jinak povětšinou oblačno až zataženo. Co se srážek týče, lidově řečeno na štíru, přestože v Krušných horách vícero přeháněk (jako mnohdy při severozápadním větru) rozhodně nešokuje. Dole v Mostě a spol. srážkové úhrny žádné či zcela zanedbatelné. Nejvyšší odpolední teploty okolo podzimních 12 °C, ráno v minimu kolem 7 °C.

V úterý 25. září dodávka chládku a vlhka z dálného severního Atlantiku, resp. Severního ledového oceánu skončí, důvodem jest celkem vyzrálá tlaková výše, jejímuž středu se zachce po České republice a tím pádem Mostecku. Takže ubude oblaků? Správně, i když ne dokonale, poněvadž vzdušná vlhkost bude nadále vlhká. Ranní čas bude na většině území České republiky obohacen o jasnou až skoro jasnou oblohu, na Mostecku se zřejmě nezapřou Krušné hory, čili tam v kopcích se s azurem mohou tak nějak rozloučit. V dalších pasážích úterka se mráčky namnoží, avšak k večeru se rozplynou – všechny, všude. Nejvyšší odpolední teploty okolo 13 °C, ráno v minimu kolem 4 °C.

Ve středu 26. září teploty klesnou pod bod mrazu – v některých krušnohorských údolích rozhodně, v ďolíku u jezera možná také. Důvod? Na oblačnost velechudá noc, vzduch mající kořeny v Arktidě a žádný vítr, jinými slovy radiační ochlazování v plné míře. Středeční minima se konkrétně budou pohybovat kolem 3 °C, na některých místech se ale mrazík udá. Aneb první náznak nadcházející zimní sezóny. Léto je holt definitivně pryč. Přes den angažování ze strany vysoké oblačnosti a k tomu nanejvýše plus minus 16 °C.

Ve čtvrtek 27. září k nám pronikne trochu teplejšího vzduchu, pročež se nejvyšší odpolední teploty vydají k cca 22 °C. Po menší odmlce tím pádem opět přes dvacet. Rovněž jitro bude teplejší, v minimu nějakých 7 °C. A aby těch dobrých zpráv nebylo málo – slunečno od rána až do večera.

(soj)

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru