Alena Dernerová: Je potřeba skutečně změnit celý systém vyplácení dávek
Alena Dernerová (ProMost).
Most

Situaci, která nás všechny tak palčivě trápí, chci řešit velmi rychle. Nemusíme zde vykreslovat, čeho a koho se problémy nejvíce týkají. Ale přeci jen pro pořádek, mluvím o soužití s lidmi, kteří nejsou příliš přizpůsobiví.

Často slýchávám, že tato situace nevznikla ze dne na den, že se jí mělo věnovat dostatek času a prostoru již v minulých letech. S tím musím souhlasit. Senátorkou jsem již dlouho a jak paní exministryně Michaela Marksová, exministryně Jaroslava Němcová mohou potvrdit, že opakovaně tvrdím, že města nemají vůbec žádnou oporu v zákoně jak ovlivnit příchody lidí, kteří nechtějí pracovat, ale i přesto dostanou ve městech tzv. levné bydlení.

Je velice složité podobné změny zákonů prosadit, protože bojujeme nejen se samotnou změnou zákona, ale hlavně s různými lobbistickými zájmy. Dílčí změna zákona by se měla dotknout dávek jako takových, stanovení nájemného a oddělení plateb za energii a vodu od nájmů.

Paní exministryně Němcová slíbila, že se bude připravovat komplexní novela, která by mohla pomoci z naší nepříznivé situace. Je potřeba, aby města měla větší pravomoce. Lidé, kteří chtějí ubytovat, musejí pro město pracovat. Jinak to zkrátka nelze. Již se podařilo prosadit alespoň to, že město má možnost vyhlásit určitou část za tzv. vyloučenou lokalitu na základě toho, že se zde kumulují určité nepříznivé jevy. V praxi to znamená, že nově příchozí do této oblasti nedostanou doplatek na bydlení. To je pouze velmi chabý nástroj. Je potřeba skutečně změnit celý systém vyplácení dávek. Paní exministryně ve svém úřadu skončila, ale situace se zdá být v pohybu.

10. září se uskutečnilo jednání svolané Ministerstvem práce a sociálních věcí, kterého se účastnila i současná ministryně práce a sociálních věcí paní Jana Maláčová, dále ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová a premiér Andrej Babiš. Podstatnou částí pak byla diskuze o opatřeních, která jsou ze strany měst a přítomných zástupců organizací požadována za účelem regulace osob, které se do měst mohou nastěhovat, a také těch, které ve městech již jsou. Padlo mnoho návrhů a diskuze byla skutečně dlouhá. Primátor města Jan Paparega nedávno uvedl, že vítá zájem paní ministryně Maláčové a že věří, že nám konečně Praha s našimi problémy pomůže a začne se jimi zabývat. Po několika jednáních a slibech by tedy snad konečně měla přijít slibovaná změna.

Žijeme v době, kdy jedna generace dětí již zažila své rodiče, jak si chodí pro sociální dávky na úřady a poštu. Výše příjmů těchto rodin, i když rodiče nepracují, jsou mnohdy mnohem vyšší, než například příjmy pracovnic za přepážkou na poště. Jednotlivé dávky jsou vyšší než příjmy matek samoživitelek, které do práce chodí a na žádnou dávku si nesáhnou. To je samozřejmě špatná situace a ta se musí také co nejrychleji změnit.

Avizuji, že nedělám naprosto žádné rozdíly mezi lidmi. Mám rovný přístup ke všem, kteří jsou slušní, vychovávají své děti, posílají je do školy a pracují. Nutno říci, že někteří mí kolegové senátoři, zejména pražští, vůbec tuto problematiku nechápou a myslí si, že jsme asociální a nechceme těmto lidem pomáhat. Ale opak je pravdou. Znám řadu lidí, kteří se snaží nezištně pomoci. Já osobně jezdím do Chanova, byla jsem v komunitním centru a všude je nabízena pomocná ruka, pokud o ni někdo stojí.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru