ODS v Mostě: Výhody přísluší jen slušným lidem
Jakub Ozaňák a Libuše Hrdinová.
Most

Most - Některé problémy města zastupitelé vyřešit nemohou, kandidáti Libuše Hrdinová s Jakubem Ozaňákem chtějí k rázným krokům přimět poslance.

Libuši Hrdinovou a Jakuba Ozaňáka spojuje zaměstnání. Jednapadesátiletá zastupitelka je ředitelkou základní školy v ulici J. Arbesa v Mostě, jednatřicetiletý Jakub Ozaňák řídí základní a mateřskou školu v Lomu u Mostu. Oba tak detailně znají problematiku školství, rodiny a výchovy dětí, jak se říká „naší budoucnosti“. Právě v oblasti, kde se cítí pevní v kramflecích, chtějí své město posouvat dál. S dětmi jsou totiž spojené nejrůznější oblasti.

Strážníci musí být v ulicích

„V Mostě vyrůstá plno dětí, které nemají dobrý vzor ve svých rodičích. Pokud doma nevidí, že by rodiče chodili do práce, přijde jim normální nepracovat. Stejně tak jim nepřijde nic divného na tom, že chodí za školu. Nemají smysl pro povinnost a je z toho začarovaný kruh. Když už je doma nevychovají rodiče, musíme to zkusit ve škole. Máme výborné výsledky se spoluprací se strážníky, kteří dříve hodně chodili po ulici a kontrolovali děti pobíhající dopoledne po ulici, proč nejsou ve škole. Bylo by to potřeba opět zavést,“ myslí si Libuše Hrdinová.


Libuše Hrdinová, ODS – 2. místo na kandidátce

  • 51 let, ředitelka ZŠ v ulici J. Arbesa, Most
  • zastupitelkou je od roku 2010
  • členka komise školství a kultury

Jakub Ozaňák k tomu dodává, že více strážníků v ulicích neprospěje jen potírání záškoláctví. „Jsem v komisi pro prevenci kriminality, která rozděluje prostředky na prevenci. Rád bych, aby ale řešila i problémy, o kterých víme. Lidem, kteří prostě neumí slušně žít, musíme znepříjemňovat život. Buď se slušnosti naučí, nebo ať jdou pryč. Město Most se nedávno chlubilo, že má dost peněz na účtu. Tak navyšme rozpočet městské policii, ať může být více strážníků v ulicích města, zvláště v problémových lokalitách, kde budou neustále dohlížet na pořádek. To, že prohlásíme celé město za ghetto, nic nevyřeší,“ podotýká Jakub Ozaňák.

Úlevy jen slušným občanům

A vzápětí dodává: „Blíží se termín komunálních voleb a jedním z témat je zachování dopravy a odpadů pro občany města zdarma. Já osobně si myslím, že pro všechny občany je to špatně. Tyto benefity mají využívat pouze občané, kteří žijí normálním životem.“ S Libuší Hrdinovou se shoduje, že když už Mostečanům v něčem finančně ulevit, tak jen těm slušným. „Tyto výhody nemohou čerpat lidé, kteří například dluží dopravnímu podniku peníze za jízdy načerno!“ zlobí se mladý muž. Na jednu stranu se v Mostě řeší to, zda celé město prohlásíme ghettem, ale na druhou stranu tady lidem, kteří se neumí začlenit do většinové společnosti a porušují pravidla, nabízíme výhody zadarmo. To je špatně.


Jakub Ozaňák, ODS – 4. místo na kandidátce

  • 31 let, statutární zástupce pověřený vedením Základní školy a Mateřské školy Lom
  • Předseda místního sdružení ODS Most a oblastní organizace ODS Most
  • člen komise pro prevenci kriminality a komise sociální a národnostních menšin

Kromě toho poukazuje, že se musí změnit výplata sociálních dávek. „Na to má bohužel město malé páky. Zastupitelé však mohou tlačit na poslance, své senátory. Často ve škole vidíme, že přídavky na dětirodina pro dítě vůbec nevyužívá, má jej jako zdroj svých osobních, mnohdy zbytečných, výdajů. Peníze jsou potřeba, ale například 60 % z toho příspěvku by mohlo putovat přímo škole – zaplatily by se z něj teplé obědy ve škole, škola v přírodě a další věci, které děti z takových rodin často vůbec neznají,“ shodují se Hrdinová s Ozaňákem.

Využijme potenciál města, je obrovský

Oba se také chtějí zaměřit na oživení středu města, opět ve spojitosti s dětmi a rodinami. „Chybí mi tu místo, kde by se mohla vydovádět celá rodina. Místo, kde se budou dobře cítit rodiče s různě starými dětmi. Nejblíž k tomu má Benedikt, jenže pro řadu Mostečanů je to opravdu z ruky,“ podotýká Hrdinová.

Potenciál oba politici vidí v parku Šibeník, který leží ideálně ve středu města. „Připravuje se lanové centrum, je tam skatepark, pěkná naučná stezka, oproti minulosti je čistý a děti si tam troufnu poslat samotné. Pojďme to ještě dotáhnout, aby tam bylo vyžití pro nejmenší, i pro děti od 9 do 16 let, kterým v Mostě veřejný prostor určený jim konkrétně velmi chybí,“ navrhuje Libuše Hrdinová. Mostečané by se podle ní mohli inspirovat např. v Otrokovicích, kam do parku jezdí rodiny z celé jižní Moravy, protože je koncipovaný pro děti i mládež všech věkových kategorií.

Podle Jakuba Ozaňáka jsou všeobecně všechny parky v Mostě nevyužité. „Když se podíváte na staré fotky Mostu, přezdívanému město růží, tak veřejný prostor řešený byl. Teď je bohužel naprosto nevyužitý. A když už se něco pořádá pravidelně, tak z mého pohledu naprosto tristně,“ naráží Jakub Ozaňák na pravidelné úterní trhy mezi Priorem a Centralem. „Trhy vypadají otřesně, zabírají celou ulici. Město by mohlo pořídit jednoduché stánky, pronajímat je prodejcům za symbolický poplatek a trhy přesunout na náměstí. Zabije několik much jednou ranou – oživí náměstí, trhy budou vypadat lépe, uvolní se ulice,“ navrhuje předseda místní ODS.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru