MS v hokeji: Rozhodující trojboj a finiš se Švýcary. Kdo bude chytat? Mistrovství kontrastů
Ilustrační foto: CC0
Sport

Bratislava - Dnes Lotyšsko, v pátek Itálie, v neděli Rakousko. Tři zápasy s papírově slabšími týmy a v sázce devět bodů, které by český tým postrčily naproti čtvrtfinále. V záloze je ještě úterní duel s velmi nebezpečnými Švýcary.

Šampionát v Bratislavě a v Košicích je československý. Příslušníci obou národů bývalého federálního státu dokazují, že jsou národy hokejovými. Plní hlediště, starají se o atmosféru. Čechů vyrazila východním směrem spousta, vlakem jste z Mostu i v Košicích za deset hodin a Bratislava je blíž. Mrzelo, že zápasy obou celků ve všech třech prvních případech časově kolidovaly, ale to už se teď změní.

Škoda kaňky v podobě slovenského pondělního pískotu při kanadské vítězné hymně. Šlo to snad částečně pochopit vzhledem k temperamentní slovenské nátuře a míře frustrace, vyplývající z velikosti zklamání (body nad velkým soupeřem byly po letech tak blízko!), tolerovat však ne. Ale zkousněte, když vám neuznají gól na 5:4, pak sami inkasujete, ještě vyrovnáte na 5:5, v 59. minutě vám vyloučí hráče, krátce na to nevyloučí po sporném zákroku soupeře a v oslabení dostanete gól vteřinu před koncem...

Slováci aspoň mohou doufat, že už si smůlu vybrali, stejně jako Češi v podobě dvou tyček proti Rusům. Ale propady obrany, horší pohyb i nedůrazná koncovka musí být pro Říhovy svěřence varováním.

Čeští trenéři řešili dilema, koho postavit do branky. Zda umožnit rozchytání v prvním startu již aklimatizovanému Pavlu Francouzovi, či i po porážce s Rusy (za kterou nemohl) podržet dosud velmi dobrého Bartošáka. A to se ještě proti Norům dobře uvedl také Hrubec. Překvapilo dodatečné povolání Gulašiho, ale zající se budou sčítat až po honu.

Jde o šampionát kontrastů. Soupisky nabité hráči z NHL a proti nim Itálie, která ve čtyřech zápasech nebodovala a dokonce ještě nevstřelila ani gól (skóre 0:30). Británie je na tom podobně, jen ten (pro ně historický) gól už vstřelila (4:26). A to chlapíky v modrých dresech čeká ještě Česko, Brity pak Finsko… Turnaje jen s osmi účastníky měly také něco do sebe.

Příští čtvrtek přijde – věřme, že za české účasti – hraniční den. První kolo vyřazovací části. Porážka = neúspěch a celá sezóna vniveč, vítězství = boj o medaile! Do té doby musí být všechno vyladěno, složení jednotlivých pětek a také vybraný správný gólman na den D. Přejme trenérům šťastnou volbu.

Škoda, že se všechny čtyři nejzajímavější zápasy turnaje opět hrají v jeden den a paralelně ve dvojicích, takže polovinu z nich je obtížné sledovat. Záznam – to už není ono.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru