Na start se postavilo více než 200 běžců. Foto: Krajská zdravotní
Sport

Ústí nad Labem – Rekordní účast i výtěžek! Takové je skóre letošního již šestého ročníku běhu proti mrtvici, který organizuje Nadační fond Čas je mozek s podporou partnerů, mezi něž patří i ústecká Masarykova nemocnice Krajské zdravotní. Závod, který se již tradičně koná v parku na Severní Terase v Ústí nad Labem, letos poprvé běželo více než 200 běžců a výtěžek ze startovného dosáhl 46 900 korun. Ten poputuje pacientovi po mozkové mrtvici Radkovi Tomanovi.     

Tradiční charitativní běh s názvem „Předběhněte mrtvici“ organizuje Česká společnost intervenční radiologie ČLS JEP, Cerebrovaskulární sekce České neurologické společnosti ČLS JEP a Nadační fond Čas je mozek s každoroční podporou ústecké Masarykovy nemocnice Krajské zdravotní a má dva hlavní cíle. Jednak upozornit na zákeřnost mozkové mrtvice, která stále patří mezi nejčastější neúrazové příčiny úmrtí u Čechů, druhým cílem je vybrat finanční prostředky ze startovného pro jednoho z pacientů, kterého organizátoři běhu vyberou jako příjemce finančního daru. 

„Mrtvice je jednou z nejčastějších příčin úmrtí u nás a každý rok postihne 30 tisíc lidí. Základními příznaky jsou pokleslý koutek nebo celá část obličeje, povislé končetiny na jedné straně těla a problémy s řečí. Za jaký čas je pacient dopraven k lékaři patří mezi rozhodující faktory, které ovlivňují úspěšnost léčby, popřípadě i záchrany života mrtvicí postiženého pacienta,“ upozorňuje MUDr. Ing. David Černík, Ph.D., MBA z neurologického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem a současně jeden z duchovních otců ústeckého charitativního běhu.   

Lékaři letos vybrali za příjemce výtěžku pětačtyřicetiletého Radka Tomana. Radek v roce 2022 prodělal mozkovou mrtvici, podstoupil několik operací a když už to vypadalo, že se jeho stav zlepšuje, došlo ke komplikacím a musel podstoupit další operace. V současné chvíli je na vozíku, má potíže s řečí i polykáním. „Jeho příběh má sílu v tom, že on sám je neskutečný bojovník a ve chvíli, kdy už by to všichni vzdali, tak on má neskutečnou vůli se vrátit do běžného života,“ popisuje doktor Černík a dodává: „Dalším silným motivem v tom Radkově příběhu je fakt, že se o něj starají nepřetržitě jeho již postarší rodiče, a výtěžkem ze startovného jim chceme tu péči maximálně usnadnit.“ 

Závodní trasa měla tři kilometry a jen mírné převýšení. Na startu nechyběly ani místní běžecké celebrity či zaměstnanci Krajské zdravotní. Organizátoři vytiskli pro běžce celkem 200 startovních čísel, ta ale těsně před závodem pro obrovský zájem došla. Za Krajskou zdravotní závod běžela také její generální ředitelka Taťána Soharová, která spolu s kolegy přišla podpořit solidaritu a společné úsilí účastníků tohoto běhu a předávala ceny, které věnovala Krajská zdravotní a další partneři. Vítězem běhu v kategorii mužů se stal Patrik Hanisch, v kategorii žen to byla Zuzana Kotěšovcová.    

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru