Fejeton Karla Novotného: A už to opět začalo!
Karel Novotný.
Sport

Nejvyšší fotbalová soutěž vypukla. Nově nese název HET liga. Jak podotknul nedávno v místní hospodě jeden štamgast, to zatím spíše vypadá na "hec ligu", ale co už, uvidíme, jak tento hlas lidu bude na konci sezony naplněn.

Čínská Slávie nakoupila mnoho zahraničních fotbalových akvizic, stejně jako její letenský rival Sparta, byť tedy to v letenském klubu zatím vypadá jako nákup vysloužilých "římských legionářů".

K tomu přídavkem ještě letenský velkoklub angažoval italského trenéra, jehož jméno neumějí tamní hotentoti ani vyslovit, plzeňské bouráky opět vede Pavel Vrba, Milan Baroš už je zpátky v Ostravě a Příbram už nehraje nejvyšší soutěž. Toliko aktuální výčet, byť se jistě ještě dalo mnohé doplnit.

Musím ale zatím konstatovat, že velké fotbalové stadiony v Čechách a na Moravě jsou zatím spíše chrámy nudy. Nic až tak dramatického se na nich neděje.

Kdo chce zažít skutečné drama po vzoru známého fotbalového seriálu Okresní přebor, měl by zajít na kopanou. Na okresní, krajské či divizní hřiště.

Tam trenér trénuje, jak umí, a nehraje si u toho na velkomožného manažera, fotbalisti jsou na hřišti hlavně proto, aby předvedli něco s balonem, nikoli proto, aby si ukazovali kabelky, nebo kolik kdo má jaké nové tetování či jaký nový vlasový gel momentálně používá, aby mu po celou dobu 90 minut stály vlasy na hlavě v pozoru či jinak pevně upravené.

Diváci chodí proto, aby se pobavili, ne aby po sobě házeli dýmovnice či nově přimontované sedačky.

Ostrý skluz modrého obránce a podrážka drtí achilovku žlutému útočníkovi. Třicátá devátá minuta a tělnatý rozhodčí poprvé od úvodního hvizdu opouští středový kruh. Rozvážně a s patřičným nadhledem přichází k místu faulu a ukazuje modrému obránci žlutou kartu.

Spoluhráči zraněného útočníka to ale přijde málo a jde trest doplnit.

Se slovy "ty už mě dlouho s..t nebudeš", chytá provinilce do kravaty a trošku ho přidusí. Tělnatý rozhodčí nezaváhá ani vteřinu a tahá červenou kartu a posílá "Zorra mstitele" ve žlutém dresu do sprch.

"Ještě jednou a jedete všichni domů," uleví si nasupeně rozhodčí, kroutí hlavou a jde k postranní čáře, kde má nedopitý kelímek s pivem. Rád by tu horkou chvilku na hřišti spláchl, když v tom vztekle vykřikne: "No do pr…e! A ještě mám v pivu mouchu!"

2808NovotnýKarel 4

Karel Novotný.

Na jiném hřišti v jiném koutu Čech zase domácí ve chvíli, kdy ve druhém poločase vedou, odehrávají všechny balony k pravé postranní čáře, za kterou je plot a potok. Hřiště tam je trvale podmáčené a jakákoliv kombinace vázne v blátě. Když zdržovat, tak u potoka.

A zcela na opačném konci naší vlasti zase všichni soupeři pečlivě téměř celé století hlídali, zda se nepodvádí s úvodním losováním. Vyhrát hod mincí o polovinu hřiště, na které mužstvo zahájí zápas, bývalo důležitější než úvodní branka utkání. Hřiště totiž stálo ve svahu a výškový rozdíl mezi oběma brankami dosahoval téměř dvou metrů. Kopat ve druhém poločase z kopce je výhoda k nezaplacení, to přece uzná každý.

A abych nezapomněl.

280 810, tolik členů měla na konci loňského roku fotbalová asociace České republiky momentálně bez předsedy. 447 gólů vstřelil ve své kariéře v lize Josef Bican, král klubu ligových kanonýrů. 200,-Kč je honorář pro hlavního rozhodčího v utkání okresního přeboru.

A při jednání zastupitelstva města Mostu v září budeme už poněkolikáté svědky zastupitelského folkloru tzv. zasvěcených připomínek kolegy Jana Schillera ke kolegovi Josefu Tancošovi na téma „Zelená je tráva, fotbal to je hra a ten míč kulatý, věc je záludná, tak si každý z nás na něj pozor dej, po zemi ho pěkně podávej.“ I když by se spíš hodila třetí sloka slavného songu "Zelená je tráva, fotbal to je hra a ten míč kulatý, věc je záludná, jen
se s ním hochu nepárej, ostrou ránou góly rozdávej."

Dlužno podotknout, že ještě chvíli a budou fotbalovou tématikou postiženy i kolegyně zastupitelky. Což bych jim nepřál.

A tak se mi vždycky, když se kolega zastupitel Jan Schiller přihlásí do diskuse s fotbalovou tématikou, vybaví slova mojí maminky, která vždy, když jsme s tátou koukali na kopanou, konstatovala, "běžte už s těma vašima fotbalama někam…"

Osobně bych i já oběma kolegům zastupitelům doporučil, aby si svoje rozdílné pohledy a názory vyříkali někde po česku, nejlépe v hospodě u piva. A my ostatní fotbaloví fajnšmekři se můžeme jít podívat na divizní Baník Souš nebo na Mostecký FK, kde se hraje krajský přebor.

Takzvaný vrcholový fotbal mě v českých podmínkách nezajímá ani v televizi. Na ten opravdový se zajdu podívat na okresní, krajské či divizní úrovni a na ten skutečný si raději zaletím do Anglie na Premier League.

Karel Novotný (před 43 lety hráč Baníku Souš), člen Zastupitelstva města Mostu

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru