Starším žákyním se na velikonočním Prague Handball Cupu dařilo, vybojovaly bronz
Foto: Jiří Maršík
Sport

Praha - Zatímco náš „A“ tým ve čtvrtek bojoval s Michalovcemi, starší žákyně DHK Baník Most byly na cestě na jeden z největších svátků házené v České republice, a zároveň na jeden z největších mezinárodních turnajů na světě na tradiční Prague Handball Cup 2018, který se hraje vždy o Velikonočních svátcích.

Letos se ve všech mládežnických kategoriích, jak chlapců, tak dívek sešlo 628 týmů z 25 zemí světa. V kategorii starších žaček to byla úctyhodná porce 102 týmů, což byla nejobsazenější kategorie, co se dívek týče. Jen pro srovnání ve starších dorostenkách to bylo pouhých 21 týmů.

Dovolte mi pár slov o tom co, předcházelo naší účasti. Já osobně jsem dlouho zvažoval, zda tým přihlásit či ne. Naše hráčky si to strašně přály a po domluvě jak k turnaji přistoupíme, odešla naše přihláška v poslední možný okamžik. Po týdnu kdy jsme čekali, zda budeme do turnaji přijati či ne, jsem děvčatům oznámil že, jedeme. V tu chvíli se objevily první slzy štěstí a nikdo netušil, že nebudou v souvislosti s tímto turnajem poslední.

0504hazena 2

Do Prahy jsme odjížděli bez jakých koly ambicí s tím, že prostor na hřišti dostanou všechny hráčky, ale že každá musí odvádět své maximum, a že si prostě ten svátek házený společně užijeme s pozitivní náladou. Hráčky samotné mi pomohly sestavit dvě vyrovnané lajny, které vždy stejně jak brankařky měly na svoji prezentaci jeden poločas. V základní skupině jsme si tímto způsobem poradili s TJ Sokol Poruba I, DUH/UH Esbjerg I /Dánsko/, MSG ChelO /Německo/, Goinke HK /Švédsko/ a o body se podělili s dalším dánským klubem AB Handbold I. Dvě rozdílové branky v celkovém skóre rozhodly o našem postupu z druhé příčky základní skupiny. V hlavní skupině, ze které do dalších vyřazovacích bojů, mohl postoupit jen jeden, porážíme TJ Sokol Poruba II. i Házenkářky z Jindřichova Hradce byť jen o jedinou branku a jsme v PlayOff „A“.

0504hazena 3

Na našem přístupu zatím nic neměníme a houževnaté hráčky HSG Bachgau 08 /Německo/ vyřazujeme 15 : 12. No a jsme stejně jako v loni ve čtvrtfinále. Zde na nás čekají nažhavené Slovenky z HK Slovan Duslo Šala. V tomto zápase už děláme maximum pro to, abychom uspěli, a na hřišti necháváme hrát nejsilnější sestavu. Dramatické utkání ve velice bouřlivé atmosféře rozhoduje zázračnou střelou z křídla pět vteřin před koncem Kateřina PAVLÍKOVÁ. Vítězíme 12 : 11 a jsme ve čtyřce nejúspěšnějších v bojích o medaile. Zde musím přiznat, že slz štěstí bylo hodně a že malinká ukápla i mě.

V utkání, které rozhodlo o tom, kdo bude ve finále nebo kdo se utká o bronz, na nás nečekal nikdo jiný, než Iveta MIČINÍKOVÁ, naše bývalá interligová hráčka se svými vždy pozitivně naladěnými děvčaty z Trenčína. V tomto našem pátém utkání nedělního dne, které začínalo ve 20,30 hod. v hale na Julisce, už asi ten který nad námi držel ochrannou ruku, přivřel okno a šel spát. Množství nastřelených tyček dostává naše hráčky do kolen a po porážce 11 : 8, musíme soupeři poblahopřát k účasti ve finále.

0504hazena 4

Ráno moudřejší večera, proto až v pondělí jsme si řekli, čeho se v utkání o bronz musíme vyvarovat a poukázali na některé negativní morálně volní vlastnosti, které musí některé hráčky udržet na uzdě. No a je to tady. S malým zpožděním asi kolem 11,30 hod. v hale Letňanech začíná v atmosféře, kterou by nám mohly závidět i některé interligové týmy, náš tuhý boj a bronzové medaile s DHK Zora Olomouc. Tým, který nás v Žákovské lize porazil o dvě branky a který na nás praktikuje hru na dva pivoty. Boj o každý centimetr, o každý míč, tvrdé a nelítostné souboje v obranách není rozhodnutý po základní hrací době kdy na ukazateli skóre, je číslice 12 na obou stranách. Ani pět Schot Outů (trhák nebo samostatný nájezd v českém názvosloví) z obou stran nic neřeší. Následuje náhlá smrt po jednom. Olomoucká N. Kuxová proměňuje, naše Adéla Čásová musí a nezaváhá. Opět posílám Čásovku, ta proměňuje a tentokráte N. Kuxová musí. Vážení přátelé její střelu přes ruku chytá naše Tereza JURINOVÁ, a jak na ní ležela tíha okamžiku, teď na ní leží čtrnáct spoluhráček. Krásný a nepopsatelný okamžik.

Co říci závěrem.“ I když se názory na tento turnaj různí, pro jeho náročnost, cestování po Praze, podmínky v různých halách apod. je bezesporu jasné, že každý hráč či hráčka si jakékoliv medaile z tohoto turnaje nesmírně cení a to platí i o trenérech. To co naše holky letos v Praze prožily, jim v srdcích zůstane na celý život, ať už to s házenou dotáhnou kamkoliv daleko. A na tom všem, mají velký podíl všichni, a že jich opravdu nebylo málo, kteří nás po celý průběh turnaje podporovali svými hlasivkami v každém zápase, ať jsme hráli kdekoliv. Ta, atmosféra, kterou dokázali vytvořit, byla úžasná a nepopsatelná a proto naše hráčky dokráčely tak daleko. Opravdu velký dík Vám všem. No a na závěr smekám a klaním se našim svěřenkyním, udělaly nám velkou radost, jak vše zvládly a okořenily úspěchem. Děkuji.

0504hazena 5

5x foto: Jiří Maršík

Bronzové medaile za třetí místo v kategorii starších žaček na Prague Handball Cupu 2018, ozdobily hruď, těmto hráčkám:
Tereza JURINOVÁ a Eliška ŘÁDOVÁ – brankařky, Hana DVOŔÁČKOVÁ, Kateřina FILOVÁ, Sára HOJEROVÁ, Eliška JINDŘICHOVÁ, Aneta KŘEPELOVÁ, Adéla MARTÍNKOVÁ, Linda STARÁ, Kristýna TURČANOVÁ, Adéla ČÁSOVÁ, Kateřina ŠUTTOOVÁ, Kateřina PAVLÍKOVÁ, Nikola RIŠKOVÁ a Adéla SCHETHAUEROVÁ.
Vedoucí: Miroslav STRAKA. Trenér: Jiří MARŠÍK.

Autor: Jiří MARŠÍK – trenér mládeže DHK Baník Most

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru