VIDEO: Mimořádná opatření: Mostecké muzeum ukázalo lidem vzácné šperky
Bezpečnostní opatření v mosteckém muzeu. Foto: statutární město Most
Zajímavosti

Most - V mosteckém muzeu se uskutečnila prezentace nově zrestaurované soupravy šperků Ulriky von Levetzow, která byla poslední velkou láskou básníka J. W. Goetha. Tento pozoruhodný ucelený soubor klenotů je podle nové odborné analýzy jedním z nejvzácnějších šperkařských děl v České republice.

Šperky bylo mimořádně možné vidět pouze ve čtvrtek odpoledne. Poté se opět vrátily do trezoru. Prezentaci provázela bezpečnostní opatření.

Dle nově prokázaných gemologických expertíz se jedná o největší světově známý soubor českých granátů, jehož součástí je i největší známý broušený český granát na světě. „Určitě nás těší, že takto vzácné šperky jsou ve vlastnictví Ústeckého kraje a patří mezi 10 nejcennějších klenotnických prací v celé České republice. Jsou nejen cenným klenotem, ale také naší historií,“ řekla krajská radní pro oblast kultury Jitka Sachetová, která se mimořádné jednodenní výstavy zúčastnila.

Význam této soupravy šperků navíc zvyšuje jeho historie, která je spjata s osobou Ulriky von Levetzow. Ta je světově proslulá jako poslední láska a múza Johanna Wolfganga Goetha. Příběh nenaplněné a neopětované lásky stárnoucího básníka patří mezi největší milostné příběhy evropské historie. Ulrika von Levetzow také společně se svým nevlastním otcem a objednavatelem šperku, Františkem Josefem z Klebelsbergu, patřila mezi zakladatele Vlasteneckého, později Národního muzea.

Výklad ke šperkům podal historik muzea pan Jiří Šlajsna a jejich restaurátor pan Radek Hanus. Ústecký kraj podpořil restaurování šperků částkou půl milionu korun. Šperky budou součástí nové expozice muzea, která se pro veřejnost otevře v listopadu tohoto roku.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru