Práce za hranicemi, Starke Jobs, Nabídka práce v Německu, Operátor výroby, Řidič
Ilustrační foto
Zajímavosti

Podle statistik dlouhodobě v České republice klesá nezaměstnanost. Zejména v Ústeckém kraji rostou průmyslové zóny jako houby po dešti, nové firmy svým zaměstnancům nabízejí vedle zajímavých příjmů i další benefity. V zastoupení zaměstnavatelů dominují zahraniční společnosti, které v České republice otevírají výrobní haly, a aby volná pracovní místa obsadily kvalifikovanými zaměstnanci, předhánějí se výší mezd i pracovními podmínkami. Přesto však řada obyvatel příhraničních regionů odchází za prací do Německa.

Za prací do Německa odcházejí i vzdělaní lidé

Pro koho je tedy zajímavá práce za hranicemi, když se pracovní podmínky v tuzemsku zlepšují? „Důvodem pro odchod do práce v Německu bývá často štědrý sociální systém. Od prvního dne s německou pracovní smlouvou mají i Češi nárok na Kindergeld, tedy přídavky na děti, které jsou určeny všem rodinám a jejich výše je ve srovnání s českými přídavky na zcela jiné úrovni. Další motivací je nárok na důchod z Německa po pouhých odpracovaných pěti letech i pestrá nabídka práce v Německu v různých oborech,“ míní personalista Zdeněk Drozda z personální agentury Starke Jobs Marienberg.

Podle Zdeňka Drozdy nelze nijak paušalizovat české zaměstnance, kteří práci v Německu našli. „Mezi Čechy, kteří za prací do Německa dojíždějí, jsou zastoupeni vysokoškoláci stejně jako lidé se základním vzděláním, někteří umí německy na vysoké úrovni, jiní zase neuměli téměř nic. O tom, kdo práci získá, rozhodují společnosti samy, nikoli personální agentura, ta může zaměstnance pouze doporučit. Konečné rozhodnutí ale přichází až od koncových firem.“

Řidič a operátor výroby jsou v Německu nejobsazovanější pozice

Právě Starke Jobs je jednou z personálních agentur, které fungují jako zprostředkovatelé práce za hranicemi. Její čtyři pobočky ve městech Marienberg, Annaberg, Aue a Bautzen denně hledají práci desítkám aktivních uchazečů a s dalšími zájemci vedou vstupní pohovory. „Největší zájem ze strany Čechů registrujeme na nabídky práce v Německu na pozice typu operátor výroby, elektrikář, svářeč nebo řidič kamionu,“ uvádí Zdeněk Drozda z pobočky v Marienbergu.

Podle něj roste v posledních letech zájem o řidiče. „Těch je v Německu nedostatek, což se projevuje i na platech, které německé spedice řidičům nabízejí,“ říká Zdeněk Drozda. V současné době se na stránkách agentury objevuje nabídka práce v Německu na pozici řidiče stále častěji, některé se základnou v příhraničí v blízkosti měst Chomutov nebo Karlovy Vary, v portfoliu se objevují ale také nabídky práce řidiče v Bavorsku.

Krize v automobilovém průmyslu otevřela dveře řemeslům

Německým trhem práce v posledním roce zahýbala také dieselová krize, emisní skandál, obchodní spory Spojených států s Čínou i hrozící brexit. Tohle všechno ve velké míře ovlivňuje trh s automobily, který v celém Německu zaměstnává nejvíce lidí. Firmy z oblasti automotive jsou hojně zastoupené i mezi zaměstnavateli v německé části Krušných hor, kam za zaměstnáním dojíždí právě Češi. „Počátkem roku jsme zaznamenali úbytek pracovních nabídek do oblasti automotive, s řadou zaměstnanců dokonce firmy ukončily spolupráci pro nadbytečnost. Valné většině našich zaměstnanců jsme dokázali najít práci takřka ihned v jiných oborech,“ popisuje Zdeněk Drozda aktuálně hojně diskutovanou německou krizi v automobilovém průmyslu.

Automobilová krize však má svůj přínos především pro řemeslo. „Tradiční řemesla v Čechách i v Německu stála v posledních deseti, patnácti letech mimo zájem veřejnosti, automobilová krize ale ukázala, že v Německu existuje stále dost řemeslných firem, kterým chybí kvalifikovaná výpomoc,“ přibližuje Zdeněk Drozda pozitiva automobilové krize pro jiné obory. „Zvýšená poptávka byla v tuto dobu zaznamenána po elektrikářích, truhlářích, svářečích nebo kovoobráběčích. V nabídkách práce se objevila v podstatě všechna řemesla“ dodává s tím, že zájem o řemeslníky stále trvá, neboť se řemeslné podniky dodnes potýkají s nedostatkem kvalifikovaných pracovních sil.

V květnu letošního roku zaznamenala personální agentura Starke Jobs novou vlnu poptávky po zaměstnancích zpět do oblasti automotive. „Všechny čtyři pobočky vrátily zpět do automobilového průmyslu v krušnohoří více než 70 zaměstnanců, další volné pozice v automotive se otevírají. Obsazovat je hodláme novými zájemci, řada původních zaměstnanců totiž zůstává v nových oborech, práce v Německu je tak přístupná dalším zájemcům,“ dodává Zdeněk Drozda.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru