Nouzový stav v českých domácnostech: Co dělat, když u vás začne být dusno? Tady je pár užitečných rad
ilustrační foto: CC0
Zajímavosti

ČR - Současný nouzový stav, ve kterém jsme se ocitli, přinesl do života rodiny výrazné změny. Obzvlášť zátěžová situace nastává v rodinách, kde mezilidské vztahy nebyly jednoduché již před karanténou. A co s tím nyní dál?

V aktuální situaci jsme většinu času doma. Trávení společného času je hezká věc, ale nemusí být jednoduchá v situaci, kdy se snažíme skloubit práci, školní povinnosti dětí a zajištění chodu domácnosti, a navíc k tomu všemu se nám nevyhnou obavy o naše prarodiče či nemocné. „I fungující vztahy mohou být nyní vyhrocenější. Ale velmi náročné situace pak vznikají v partnerských vztazích, které dlouhodobě nefungují nebo pokud se manželé rozcházejí,” říká mediátorka Ivana Hamadová z organizace Modrá linka, která nabízí pomoc rodičům při rozchodu.

Partnerské konflikty a nouzový stav

Co by v této době, plné vypjatých emocí a obav, mohlo pomoci? „Mohlo by pomoci odložit velká témata, až pomine tento stav a soustředit se na zajištění každodenních potřeb. Říkat nahlas, jak se cítíte, a když se neovládnete, tak si to nevyčítat a obyčejně se omluvit. Společně si říct, jak to teď budete dělat a nastavit si společná pravidla. Snažit se řešit věci v klidu a nezatahovat do svých hádek děti,“ radí mediátorka Jana Pánková z Modré linky.

Dítě a hádky doma

Pokud je doma dusná atmosféra a napětí, dítě to logicky vnímá a na rodinnou situaci reaguje například zlobením či při vyhrocenějších a dlouhotrvajících sporech může reagovat nočním pomočováním, záchvaty vzteku, může se více uzavřít do sebe nebo situace využívat, jelikož pevně stanovená pravidla přestávají platit.

V tomto nesnadném čase je pro dítě obzvlášť důležité mít nějakou jistotu, bezpečí, oporu. Je důležité spolu i s dětmi mluvit o tom, co se děje, vyříkávat si možná nedorozumění, domlouvat se na společném fungování, nastavovat pravidla, která vnesou systém do nejistého času. „Dítě potřebuje vidět, že rodiče spolu dokáží komunikovat alespoň v nouzových situacích. I přes vyhrocenější komunikaci je potřeba dítěti zdůrazňovat, že to, co se děje, není jeho vina,“ říká Eliška Plánská, psycholožka Modré linky, která pomáhá dětem při rozvodu rodičů.

Dopřejte dítěti on-line kontakt s blízkými

Pro dítě je nyní důležité zajištění alespoň on-line kontaktu s oběma rodiči či dalšími příbuznými. Podpořte jeho kontakt s kamarády, spolužáky, učiteli či psychologem. Ptejte se dětí, co by potřebovaly, projevte zájem o jejich pocity a prožívání současné situace (rodinné i koronavirové), dopřejte jim i sobě klid a soukromí.

A čím můžete svému dítěti prospět možná nejvíce? Postarejte se o sebe a své potřeby. Pokud bude dítě cítit, že vy jste v pořádku a v bezpečí, bude se tak cítit i samo. Nedělejte si z dítěte partnera ani terapeuta, ale vezměte zodpovědnost za sebe a buďte v kontaktu s přáteli a nebojte se využít i odbornou podporu.

„Je na vás, k čemu nouzový stav využijete, máte to ve svých rukou. Může pomoci poukázat na zdroje, o kterých možná ani nevíte, že je máte, upevnit v tom, co funguje, přinést vděk za to, co máte a zvládáte. Všechno má svůj čas, přijde den, kdy se půjdeme bez roušek prodýchat na čerstvý vzduch,“ dodává Ivana Hamadová.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru