Jak vybrat jídelní židle? Poradíme vám, jak na to
Židle patří mezi jeden z nejdůležitějších a základních kusů nábytku v každé domácnosti.
Zajímavosti

Židle patří mezi jeden z nejdůležitějších a základních kusů nábytku v každé domácnosti. Je užitečná téměř ve všech místnostech. V jídelně má židle především funkci praktickou. Jak si tedy vybrat ten správný model do jídelny?

Co je potřeba vzít v úvahu při výběru jídelní židle?

Je těžké si představit jídelnu bez židlí. V jídelně jíme, odpočíváme a relaxujeme, zvláště když je místnost propojená s obývacím pokojem. Tato místnost je místem setkání s rodinou a hosty. Někdy také v jídelně pracujeme. A prakticky každá z těchto činností vyžaduje židli.

Spolu se stolem hraje jídelní židle klíčovou roli. Takže její používání musí být potěšením. Proto je taky důležité, aby byla jídelní židle pohodlná a funkční. Přiměřená stabilita a pohodlí při používání jsou důležitými faktory, které je třeba vzít při nákupu v úvahu.

Nemělo by se však zapomínat, že židle v jídelně jsou reprezentativní. Češi stále častěji zvou své přátele na společná vaření. Příležitost setkat se může mít parametry obchodní večeře nebo rodinné oslavy. Existuje tedy mnoho důvodů, proč se zabývat vzhledem nábytku v této místnosti.

Dalším faktorem při výběru jídelních židlí by měl být vzor a materiál tkaniny. Tento nábytek má potěšit oko a také zdůraznit charakter interiéru. Je žádoucí, když vzhled židlí ladí se stylem ostatních místností. To umožňuje svobodu přidávat židle do jídelny a dalších částí domu bez vizuálního nesouladu.

Když přemýšlíte o tom, jaké židle si vybrat do jídelny, stojí také za to si položit otázku, kolik lidí je bude denně používat. Musíte myslet na poměr rozměrů stolu a samotné místnosti. Neshoda v tomto ohledu výrazně omezuje komfort pohybu kolem nábytku.

Výběr materiálu - konstrukce a čalounění

Výběr materiálu a typu židle má, s ohledem na velkou užitnou a estetickou stránku židlí, velký význam, a proto je nutné pečlivě vybírat. Nejoblíbenějšími židlemi jsou židle dřevěné a čalouněné, i když stále více jsou oblíbené židle plastové a kovové.

Dřevo patří mezi nejoblíbenější a nejušlechtilejší materiál. Má univerzální charakter. Dřevěné židle lze snadno přizpůsobit každému interiéru. Bílé židle s lehkou strukturou se perfektně hodí do světlých skandinávských interiérů. Jsou však vhodné i pro moderní kuchyně, kde majitelé chtějí kousek tradičního materiálu. Masivní dřevěné židle budou perfektní pro prostorné jídelny s velkým stolem, kde je spousta místa. Dřevěný rám je velice odolný a udržovat ho v čistotě je snadné. Hodně však záleží na designu a typu použitého dřeva. Židle vyrobené z borového dřeva jsou lehké, ale méně odolné než židle z dřeva dubu či buku.

Židle plastové a kovové jsou o něco méně populární, nelze jim však popřít atraktivitu a originalitu. Ačkoli plast může být spojován s nízkou kvalitou, nepatří zde jen levný a křehký zahradní nábytek. V dnešní době mohou plastové židle vypadat skvěle a zároveň poskytovat dostatečnou stabilitu a pohodlí. Nabízejí také širokou škálu barev – černá, šedá, žlutá, červená, zelená, modrá, bílá nebo průhledná. Skvělým příkladem je židle Tribeca, která je dostupná ve 4 barevných provedeních.

Studený kov může být pro některé nepříjemný kvůli jeho drsné povaze. Zde najdete modely, které se hodí nejen do industriálního interiéru. Moderní kovová židle je kombinací více materiálů s moderními potahovými látkami. Čalouněný nábytek je jedním z nejoblíbenějších řešení. Poskytuje pohodlí a je mimořádně praktický. U některých látek může být čištění komplikované. Čalounická látka na jídelních židlích bývá obzvláště citlivá na nečistoty. Je tedy dobré věnovat pozornost druhu a kvalitě čalounění. Důležitý je také tvarování opěradla a přítomnost područek, což přispívá k ergonomii a pohodlí používání. K nejoblíbenějším čalouněným židlím patří židle klasických tvarů s jednobarevným potahem jako například židle Simple.

Za zmínku také stojí to, že barvu a vzor na židlích lze změnit lehce měnit, a to díky barevným potahům a polštářům na židle. Jedná se také o řešení, které usnadňuje udržování čistoty židlí a jejich původního čalounění.

Které jídelní židle jsou tedy v současné době oblíbené? Odpověď najdete v internetovém obchodě eZidle.cz. Jídelní židle z obchodu www.ezidle.cz patří mezi velice oblíbené modely zvolené samotným trhem, které nabízejí vysoký komfort používání, kvalitu zpracování a příjemnou estetiku.

Židle tradiční nebo designérská - jaký styl zvolit?

Musíme si položit otázku, co je pro nás při výběru jídelních židlí důležité. Důraz je kladen také na detaily, díky nimž vypadá židle v jedné jídelně perfektně, a naopak v jídelně jiné je zcela nežádoucí. Jak bude korespondovat s již zakoupeným jídelním stolem?

Jistým způsobem, jak se vyhnout těmto problémům, je koupě židlí najednou se stolem. Ne vždy se však zákazníci takto rozhodnou. V takovém případě byste měli pamatovat na snahu zachovat stylistickou soudržnost židlí se zbytkem místnosti.

To neznamená, že všechny židle u jídelního stolu musí být stejné. Kontrast je módní a je mocným nástrojem k vytvoření zajímavého efektu. Vyžaduje to však trochu aranžérských znalostí a citu.

Ve většině případů však budeme chtít zvolit židle tak, aby ladily s doplňky a dotvářely interiér. Musíme zvážit, jakého efektu chceme dosáhnout a jak je zařízen samotný prostor bytu či domu. Černé plastové židle se v rustikálním interiéru díky své stylistické odlišnosti mohou jevit jako cizí prve anebo naopak se osvědčí jako moderní jídelní židle. V podstatě musíte jen udržet rovnováhu uspořádání.

Za zmínku stojí také to, že na vzhled židle nemá vliv pouze barva a materiály, ale také samotný tvar židle. Vysoká opěradla jsou pohodlná a praktická, ale díky nim bude židle těžší, objemnější – jak z hlediska hmotnosti, tak i vzhledu. Pokud však chceme židli vzdušnějšího charakteru, pak budou optimální židle s opěradlem vyčnívajícím asi 20 cm nad desku stolu.

Zvolit tradiční řešení nebo upřednostnit designové židle? Opravdu záleží na uživateli, jeho vkusu a samotném interiéru. Nejdůležitější je cítit se v jídelně dobře. Stojí za to si důkladně vybrat, co se nám líbí a co splňuje požadavky na funkčnost a ergonomii.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru