Sokoli v ORLEN Unipetrolu zahájili jarní sezonu. Sledujte online jejich hnízdění a vylíhnutí mladých
Foto: ORLEN Unipetrol
Zajímavosti

Litvínov - Sokoli stěhovaví se i letos usadili ve výrobních areálech skupiny ORLEN Unipetrol a čekají mláďata. Zájemci mohou jejich hnízdění sledovat online ze tří kamer na webu starameseosokoly.cz. Na komínu v litvínovské chemičce zahřívá samička tohoto kriticky ohroženého dravce dvě vajíčka, zatímco v Kralupech nad Vltavou a Neratovicích je jejich počet zatím velkou neznámou.

Sokoli se na svá oblíbená hnízdiště pravidelně vrací, aby zde vyvedli mladé. Právě průmyslové výrobní areály jim poskytují dostatek klidu a potravy. Hnízdění sokolích párů v ORLEN Unipetrolu zaznamenává ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife již od roku 2011 a doposud se zde vylíhlo 30 mláďat.

Sokoli stěhovaví hnízdí na pěti komínech ORLEN Unipetrolu, a to na dvou v Litvínově a Neratovicích a jednom v Kralupech nad Vltavou. Loni poprvé mohli zájemci sledovat litvínovskou sokolí rodinku v přímém přenosu. „Pro velký úspěch byly letos naistalovány kamery i na komín v Kralupech a Neratovicích, celkem tak vysíláme ze tří lokalit. Hnízdění sokolů stěhovavých podporujeme v našich areálech už deset let. Přímým přenosem z jejich hnízda má veřejnost unikátní možnost seznámit se blíže s tímto vzácným dravcem. Současně i ornitologové získávají cenné poznatky,“ komentuje Katarzyna Woś, místopředsedkyně představenstva skupiny ORLEN Unipetrol.

V litvínovské chemičce jsou umístěny dvě hnízdní budky – jedna na komínu zdejší teplárny a druhá na komínu etylenové jednotky. Obě jsou instalovány ve výšce přes sto metrů, protože sokoli si pro hnízdění hledají co nejvyšší místa, kde mají absolutní klid a výborný rozhled. Každý rok na jaře ornitolog Václav Beran ze sdružení ALKA Wildlife budky připravuje na sezonu: „Hnízdím budkám jsme oblékli nový kabát v podobě nátěru, koberečku z umělé trávy a nového keramzitu. Vypadá to, že se sokoli zabydleli, přičemž samička na komínu teplárny už vzorně zahřívá dvě vajíčka. Právě zde je instalována online kamera, takže o dění máme výborný přehled. Pokud vše dobře dopadne, mohli bychom se potomků dočkat na přelomu dubna a května. A v druhé půlce května se pak vydáme na komín mláďata okroužkovat.“

2104sokoliinfo

Minulý rok se na neúspěšném hnízdění páru v Kralupech nad Vltavou výrazně podepsalo nevlídné počasí. Tento rok budku ornitologové přesunuli na vhodnější místo: „Ze záběrů nově nainstalované kamery vidíme, že samička a sameček sokola stěhovavého úspěšně zahnízdili. Kolik vajíček samička snesla, zatím netušíme. Nyní jsme jim nechali soukromí a kameru přiblížíme, až polezeme na komín mláďata okroužkovat,“ říká Beran.

V neratovické Spolaně si letos sokoli udělali ze zaměstnanců „dobrý den“. Poprvé totiž hnízdí v budce na koloně v druhé části areálu, ze které vystrnadili dosavadní nájemníky poštolky obecné, a jsou tedy mimo hledáček kamery. „Samice vzorně zahřívá vajíčka, při pozorování dalekohledem se samec snažil lovit po okolí a kontrolovat samici v budce. Doufám, že se dočkáme mláďat, byť mimo záběry kamery. Každopádně by se malí sokoli mohli sem tam ukázat i v budce s kamerou, až se začnou učit létat,“ uzavírá optimisticky Beran.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru