Důkladné vyšetření odhalí příčinu potíží
Neurologové mohou pomocí svých vyšetřovacích a diagnostických metod odhalit příčinu potíží a řešit je.
Zajímavosti

Trpíte nespecifickými bolestmi hlavy, svalů, kloubů, zad, jste unavení nebo trpíte závratěmi? V případě, že vám praktický lékař navrhne návštěvu neurologické ambulance, neváhejte. Neurologové mohou pomocí svých vyšetřovacích a diagnostických metod odhalit příčinu potíží a řešit je.

Základní vyšetření zahrnuje zjištění aktuálních subjektivních potíží, ale i rodinnou anamnézu nebo otázky na dominantní ruku. Neurologové v Ústí nad Labem musí zjistit, jak funguje váš nervový systém. K tomu poslouží zhodnocení mentálních schopností (vědomí, uvažování), testy hybnosti hlavových nervů, tedy zkouška čichu, hybnost svalů obličeje, pohyblivost jazyka, zrak a sluch. Klasický úder neurologického kladívka naznačí kvalitu automatických pohybových reakcí (známý patelární reflex, kdy se po úderu pod kolenní čéšku zvedne dolní končetina). Důležitým signálem pro diagnostiku řady nemocí je schopnost cítit dotek různé intenzity, bolest nebo potíže při dotknutí se nosu prstem při zavřených očích.

Na řadu přijde i technika

Rentgen, počítačová tomografie (CT) nebo magnetická rezonance (MR) a další zobrazovací vyšetření odhalí odchylky ve struktuře tkání. Mohou zachytit krvácení či nádorové bujení. Důležité je i prokrvení cév mozku a průtok krve karotidami, které zásobují mozek živinami a kyslíkem. EEG zase změří aktivitu mozkové kůry. Neurologové v Ústí nad Labem mají přímo v ordinaci k dispozici EEG, při dalších vyšetřeních (sono, CT, MR) spolupracují s radiodiagnostickým oddělením. Při stanovení diagnózy a následné léčbě je výhodou, že v rámci zdravotnického zařízení mohou spolupracovat se specialisty dalších odborností (ortopedie, psychiatrie, ORL, interna, endokrinologie, chirurgie).

Bolest hlavy, poruchy spánku a řada dalších obtíží

Přivádí pacienty do neurologické ambulance. Bolesti hlavy v Evropě trápí až 150 milionů lidí, následují poruchy spánku (45 mil.), cévní mozkové příhody (8 mil.) a demence (6 mil.). Řada obtíží vychází z nedostatku pohybu sedavého zaměstnání. Problémem je i nadužívání léků proti bolesti, nevhodný životní styl. U dlouhotrvajících bolestí hlavy musí neurolog nejdříve vyloučit postižení mozku a nádorová onemocnění. Poté hledat cesty k účinné léčbě, které bývají často zdlouhavé, přesto nezbytné. Dlouhotrvající bolesti hlavy mohou vést k nevratnému poškození nervů a mozku. Poruchy spánku mají široké spektrum příčin, patří mezi ně i neurologická onemocnění a dlouhodobě nekvalitní spánek má vliv na psychiku i fyzický stav lidí, zvyšuje rizika vysokého krevního tlaku, infarktu, mrtvice, ovlivňuje imunitu, paměť, pozornost. Neurologové často řeší nejrůznější bolesti periferních nervů, brnění prstů, necitlivost končetin (neuropatie) a vše, co se týká míchy a nervového systému organismu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru