ROZHOVOR: Tyto volby budou jiné, ukáže se celorepubliková nálada, říká Hana Aulická Jírovcová
Hana Aulická Jírovcová.
Zajímavosti

Most – Pod hlavičkou Sdružení Mostečané Mostu v komunálních volbách do zastupitelstva v Mostě kandiduje Hana Aulická Jírovcová (41). Přinášíme rozhovor s dlouholetou mosteckou zastupitelkou a ženou, která rovněž osm let působila v Poslanecké sněmovně. Zkušená politička rovněž kandiduje za volební obvod Most do Senátu Parlamentu ČR jako nezávislá kandidátka.

V Mostě kandidujete pod hlavičkou Sdružení Mostečané Mostu. Co chcete přinést Mostu? V předvolební kampani uvádíte, že můžete vyřešit sociální problémy obyvatel města, kteří si to skutečně zaslouží.

Člověka, který se nebojí kopat za svůj region a bojovat za jeho obyvatele. Tedy pokračovat ve své dosavadní práci. Všichni víme, jakých problémů se zde dotýkáme. Každé setkání s lidmi je to prioritní téma. Bohužel, situace se stále zhoršuje. Lidé se ptají, kdy už někdo pomůže, proč město neudělá více, jak to, že nikdo nemůže zjednat pořádek, kde je spravedlivost … dostáváme se do bezradných situací. Přiznejme si, že politici slibují změnu již pěkně dlouhou dobu. Na podzim 2018 se podařilo sepsat 15 opatření boje s chudobou. Opatření, která měla pomoci řešit naše dlouholeté problémy. Konec zneužívání sociálních dávek, vymahatelnost práva u sousedského soužití a majetkových škod nebo nastavení hygienických norem v bytech. Konec skrytého záškoláctví nebo návrat pronajímání bytů do živnostenského zákona. Vše se ale týkalo změny dotčených zákonů. Město samotné je bez těchto zásadních změn bezzubé. Proto je nutné, aby zástupci samosprávy nebojovali jen na úrovni své, ale opět hlasitě poukazovali na stále se zhoršující situaci. Je to o to těžší, řešit vše v této těžké době, kdy právě nejméně pomáhá samotná Vláda.

A jaké další priority jsou ve městě k řešení?

Kromě sociálních problémů a řešení problémových občanů, vidím jako palčivé téma bezpečnost ve městech, v okolí mateřských a základních škol a také stále se zhoršující nedostatek odborných lékařů, například zubařů a pediatrů. Je to samozřejmě celostátní otázka, ale i díky našim nelehkým tématům, je o to těžší do regionu přilákat více potřených specializací. Velmi osobně vnímám dlouhodobé opomenutí některých volnočasových areálů. Současné vedení města se nyní zaměřuje především na Jezero Most nebo areál Matyldy. Například na Hipodrom Most se téměř zapomnělo. Areál velmi upadá a pro tzv. koňáky se podmínky pro tento krásný sport neustále zhoršují. Téma parkování je také dlouhodobé téma.

A naopak, co se v posledních letech Mostu podle vás podařilo?

Zmíněné Jezero Most, je určitě ukázkou zdařilého projektu, ovšem i zde najdeme chmury na kráse, například v nabídce konkurence u občerstvení. Určitě ocením výkup domů a bytů a jejich rekonstrukce pro slušné občany.

Co dělá Hana Aulická Jírovcová ve svém volném čase?

Věnuji se své rodině a svým zálibám. V době covidu jsem po dlouhé době našla opět cestu ke koním. Letošní běžeckou sezónu jsme musela bohužel oželet, ale už se těším na další.

Proč máte ráda Most?

Protože jsem tady doma, narodila jsem se zde a nikdy jsem neuvažovala, že bych odešla. Jsem velký patriot a jsem pyšná na historii naše města. Lidé to zde nikdy neměli jednoduché a vždy se tak trochu museli rvát. Máme zde neuvěřitelně krásné části a okolí. Návštěvy, které jsem jezdí z celé republiky vždy obdivují množství zeleně a hezké prostředí. Ještě jsme však neukázali zbytku republiky, že i Most je pěkné a zelené město. Znají nás pod jiným příměrem.

Vzpomínáte si ještě, kdy a proč jste vstoupila do politiky?

Velmi dobře. Diskuse dvacetileté slečny s tátou na téma politika. Jsem narozena ve znamení berana a tito lidé jen velmi málo ustupují, takže výzva „pojď si to zkusit“ zabrala. Hozena do vody a plav… Od roku 2002. Práce pro lidi není jednoduchá, ale vždy jsem byla pyšná, že se za sebou mohu ohlédnout a říci si, že se za sebe nemusím stydět. Snažila jsem se stále dělat vše na maximum. Dvacet let v komunální politice.

Je regionální politika podle vás o politických stranách, nebo spíše o jednotlivých lidech?

Je to vždy o lidech. Za svou činnost jsem viděla tolik vzestupů a zároveň mega politických pádů. Znám politiky, kteří se nechali semlít i na komunální úrovni a zapomněli, že politika má sloužit lidem, a ne pro své osobní zájmy. Regionální politika většinou nebyla zrcadlem celostátní nálady. Ovšem tyto volby jsou jiné. Lidé jsou velmi naštvaní a obávám se, že nikdo nedokáže odhadnout jejich volbu. Tentokrát se ukáže celorepubliková nálada.

V Mostě kandiduje 11 politických stran a sdružení. Budete se schopni domluvit na spolupráci? Víte už nyní, s kým by Sdružení Mostečané Mostu šlo nebo naopak nemohlo jít do případné koalice?

Všichni se do zastupitelstva nedostanou. Jaké složení bude po volbách, rozhodnou voliči. Zcela určitě některé strany a hnutí komunikují o budoucích možnostech, protože tomu nikdy nebylo jinak. Ovšem jaká bude realita? Sdružení Mostečané Mostu se chtějí podílet na vedení města. Hovoří o tom i náš volební program a priority. Nemáme jednoduché úkoly, ale co nyní je. Nebojíme se bojovat za občany a řešit naše společné problémy. A o to jde především!

Poslední otázka a skromnost stranou: Proč by lidé měli volit Hanu Aulickou Jírovcovou?

Jsem zde doma. Znám problémy regionu, a to z pohledu běžného občana, tak i z pohledu politika. Mám letité zkušenosti, nejen ty politické. Umím naslouchat a nebojím se práce, výzev, a především řešení problémů. Schopné a zkušené ženy, které chtějí opravdu kopat za svůj region, v politice prostě chybí.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru