Máte doma džungli? Nabídněte své rostliny ve swapu
Jana Matoušková se stolkem s rostlinami před Hraničářem. Foto: Ilona Kaulfuss
Zajímavosti

Ústí nad Labem - V pátek 7. října se ve Veřejném sále Hraničář v Ústí nad Labem konal swap rostlin. Jeho iniciátorka a organizátorka Jana Matoušková pořádá swapy už tři roky. Lidé do nich mohou poskytnout přebytek pokojových rostlin, řízků, ale i semínek. Současně mají možnost odvézt si s sebou rostliny, které se jim líbí. Výměna je zdarma a účast na swapu nebo získání pokojových rostlin nejsou podmíněné donáškou rostlin z vlastních zdrojů.

S nápadem na pořádání swapů přišla Jana Matoušková v momentě, kdy už jí kytky doma začaly přerůstat přes hlavu. „Swap pořádám každý rok podle počasí od dubna do října každý měsíc v Hraničáři. Když je hezky, vyndám stůl na chodník a dělám akci venku.“ Účast je podle Jany Matouškové závislá na počasí. V letních měsících se tu na jednom swapu vystřídalo i padesát lidí. V září a v říjnu účast klesá.

„Lidé mohou do swapu přispět jak rostlinami, tak třeba nastříhanými řízky, květináči, semínky, čímkoliv, co jim doma přebývá a je spojené s květinami. Nemusejí ale přinést vůbec nic, a naopak se mohou přijít podívat, jestli by se jim něco nelíbilo.“

Některé výměny probíhají i na facebookové skupině „Výměna rostlin Ústí nad Labem (GREEN SWAP)“. Jak Jana Matoušková doporučuje, zájemci o swap se mohou do skupiny přidat. Informace o termínech rostlinných výměn najdou zájemci v uvedené skupině nebo na webu https://hranicar-usti.cz.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru