PODCAST: Úspěšní mladí podnikatelé z Mostu chválí nově otevřené sdílené kanceláře Coworking Most
Zasedací místnost v Coworking Most. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Most - V Mostě vznikly v pasáži U Lva vedle magistrátu nové sdílené kanceláře, takzvaný coworking. Mají usnadnit mnohým začínajícím podnikatelům start podnikání a vytvořit jim potřebné technické zázemí.

Coworking znamená v doslovném překladu spolupráce. Cowork je sdílená kancelář určená pro začínající podnikatele, startupisty, freelancery, menší projektové týmy a další tvůrčí osobnosti, které potřebují prostor pro práci a kteří se chtějí scházet ve stejně smýšlející komunitě lidí.

JAN HAWELKA, ZAKLADATEL SÍTĚ KAVÁREN A CUKRÁREN LAGARTO

Na otevření coworkingu se přišli podívat někteří mostečtí úspěšní podnikatelé. Byl mezi nimi i Jan Hawelka, který v severních Čechách rozjel koncept kaváren Lagarto. Vzpomene si, kde měl svoji první kancelář? „První kancelář jsem měl u sebe doma, v prvním bytě, co jsem se přestěhoval, tak tam,“ říká. Benefit coworkingu vidí například v oddělení domácnosti od práce. Ale má i další přínosy: „Myslím si, že na sdílení zkušeností. Třeba vývoj trhu, jak jsou na tom ostatní. Co lze vymyslet lépe nebo sdílet zkušenost jako takovou. Zvláště u mladých podnikatelů může kolektiv nabrat hodně dynamický směr.“

TOMÁŠ ČMOLÍK, ZAKLADATEL PROJEKTU MYDRINKS.CZ

Před deseti lety si první kancelář zřídil u sebe doma také mostecký podnikatel Tomáš Čmolík. Kdyby tehdy byl coworking v Mostě k dispozici, využil by jej? „Určitě ano. Je lepší si vytisknout fakturu v takovém prostředí, než někde v bytě a dělat to na koleni. Je lepší se tady i třeba setkat s někým, kdo má stejný plán a dáváte to společně dohromady, což je asi smysl tady toho prostoru,“ uvádí podnikatel. A využil by prostory i v dnešní době, kdy je již firma obchodující s alkoholickými nápoji rozjetá? „Určitě jsme koukali na novou zasedačku. Ta je perfektní. Myslím si, že kdyby přijela za námi nějaká větší delegace, tak ty prostory jsou ucházející na to pozvat je spíše sem než k nám.“

ALENA SALADIAKOVÁ, ZAKLADATELKA ALPAKARNA.COM

Svatební služby a nově třeba také lamaterapie poskytuje v Mostě firma Aleny Saladiakové. „My jsme začali podnikat už před několika lety a bylo to bez kanceláře. A je to bez kanceláře dodnes. Takže jsem ráda, že je tady takový skvělý prostor, protože z vlastní zkušenosti víme, že město podporuje malé a střední podnikatele velmi. Takže toto byla taková díra, která se teď zaplnila a těšíme se na to, že to budeme moci s kolegy využívat,“ přibližuje Alena Saladiaková.

Ceny za pronájem prostor budou velmi příznivé. Navíc první dva týdny v říjnu jde o bezplatnou službu. Informace najdete také na webu www.coworking-most.cz.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru