Cukr v českých obchodech za měsíc zdražil o více než 60 procent. Ekonom vysvětluje, co je na vině
Ilustrační foto
Zajímavosti

ČR - Ceny cukru se v českých obchodech „utrhly ze řetězu“. Mezi zářím a říjnem letošního roku zdražil kilogram cukru krystal o průměrně celorepublikově o více než 60 procent. Ještě v září stál 21,40 Kč, v říjnu již 35,50.

„Jedná se o historicky zcela mimořádné zdražení cukru. Nebývalý je také rozdíl mezi současnou cenou v obchodech a zářijovou cenou výrobní (viz graf níže). Cukrovary totiž ještě v září dodávaly kilogram krystalu za 13,20 Kč, jak plyne z dat ČSÚ. Nelze tedy vyloučit, že prodejci, například obchodní řetězce, využívají mimořádné situace k alespoň přechodnému navýšení si svých marží a zisků," uvedl ekonom Lukáš Kovanda.

Nicméně výroba cukru z velké části zdražuje objektivně. „Jeho produkce je náročná na spotřebu plynu, který markantně zdražuje zejména a bezprostředně kvůli ekonomickým dopadům války na Ukrajině a souvisejících sankcí. Cukrovarnictví je také jeden z mála potravinářských sektorů, kde si musí výrobci nakupovat emisní povolenky. I ty v poslední době citelně podražily. Roste také cena samotné cukrové řepy, neboť i zemědělcům se zvyšují náklady, opět zejména z důvodu růstu cen energií," vysvětlil na závěr ekonom.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru