Žatecký poklad slaví narozeniny, dokonce i na nové turistické vizitce
Foto: Regionální muzeum K. A. Polánka v Žatci
Zajímavosti

Žatec - Víte, kdy má narozeniny slavný žatecký poklad, vystavený od ledna 2023 v nové pokladnici Regionálního muzea K. A. Polánka?

Své pomyslné narozeniny slaví 27. dubna. Tehdy totiž spatřil po více než 900 letech pod zemí opět světlo světa. Zakopán byl někdy kolem roku 1012. Právě 27. dubna 1937 byl nalezen při hloubení základů pro stavbu skladu a balírny chmele firmy Deutsche Hopfenverkehrsgesellschaft na dnešním Chmelařském náměstí. Objeven byl v hloubce pouhých 60 cm pod podlahou zbořené stáje bývalé usedlosti „Stará pošta". Předměty o váze 2,7 kg byly uloženy v hliněné nádobě označené velkým kamenem. Velkou část tvořily stříbrné mince, ražené mezi lety 1009–1012, české i německé provenience. Ty české reprezentují mince českých knížat Boleslava II. a Jaromíra, knížat německých pak ražby Jindřicha II., jeho bratra biskupa Bruna z Augšpurku či tři starší oto-adlétské feniky. Zatoulal se sem i jeden denár Jindřicha Svinibrodského, otce Jitky, manželky knížete Břetislava. V nemincovní části pokladu najdeme vedle stříbrných hřiven unikátní stříbrné šperky, hřivny, smotky stříbrného drátu a dva zlaté prsteny.

Víme také, že poklad nalezl a ohlásil dělník Josef Weigert ze Žatce. Ihned byl informován tehdejší ředitel žateckého Městského muzea Max Wurdinger. Obsah nádoby byl po nálezu vyjmut a sepsán za přítomnosti zástupců jmenované firmy, Městského muzea a Státního archeologického ústavu.

Jedním z prvních, kdo o pokladu psal, byl německý archeolog Helmut Preidel, který má dnes malou pamětní desku na zdi hlavní budovy muzea v Husově ulici. Je třeba ovšem doplnit, že v době nálezu zde muzeum ještě nesídlilo. Německé Městské muzeum, jehož ředitelem byl zmíněný Max Wurdinger, mělo své sbírky v budově na dnešním náměstí 5. května (tehdy Floriánské náměstí). Článek H. Preidela o pokladu byl přetištěn i ve sborníku českého menšinového muzea Krajem Lučanů č. 6 z roku 1937. Preidel píše, že poklad je majetkem firmy, na jejímž pozemku byl nalezen. Deutsche Hopfenverkehrsgesellschaft (Německá společnost pro dopravu chmele) ho pak předala Městskému muzeu.

Dle svědectví potomků o nálezu pokladu Josef Weigert sám nikdy nemluvil. A jak to víme? Příběh pokladu totiž neustále pokračuje. Když byla otevřena nová expozice, přišli se podívat i nejbližší příbuzní pana Weigerta. Přinesli do muzea i rodopisné materiály. Doplnili tak další kamínek do mozaiky příběhu žateckého pokladu. Pokladu, který měl vlastně obrovské štěstí. Po nálezu byl nahlášen, pečlivě zaevidován, přežil dobu druhé světové války i dobu, kdy se raději nepřipomínalo, že byl nalezen v bývalých Sudetech. Dnes se těší zasloužilé pozornosti odborníků i návštěvníků muzea.

K příležitosti výročí objevení Žateckého pokladu jsme do prodeje připravili Turistickou vizitku, která je k dostání na hlavní budově muzea za 12 Kč.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru