Už jste je potkali? Paní Ivanu doprovází na procházkách Litvínovem nádherný papoušek Matýsek a spokojeně jí sedí na rameni
Foto: Olga Markuzziová
Zajímavosti

Litvínov – Také jste ji už v Litvínově potkali? Je to možné, chodí takto po Litvínově už sedm let, ale když tuto ženu s jejím zvířecím kamarádem vidíte poprvé, myslíte si, že vás šálí zrak.

Paní Ivanu Juppovou totiž na její procházky, i centrem města, kde jsem ji potkala, doprovází Matýsek.  Je to krásný exemplář papouška Eklektus různobarvý. Je opeřený převážně nádherně zeleným peřím, pod křídly jsou vidět i další krásné barvy peří, například červená, či modrá. Matýsek si spokojeně sedí na paniččině rameni a pozoruje okolí. Když se žena s papouškem zastaví a promluví na něj, ten se k ní okamžitě nakloní a dávají si spolu i pusinky.

20230607 134758

„Chodím s Matýskem běžně do obchodu a všude. Jsme celkem středem pozornosti, ale nevadí nám to. Lidé se hodně diví, že mi z ramene neuletí, že tam v klidu sedí. On je ale na pozornost lidí zvyklý. Nevadí mu ani psi, ti jsou totiž někde dole,“ prozrazuje paní Ivana.

Matýsek prý umí i mluvit, ale musí se mu chtít. Pak dokáže být i poněkud vulgární, uslyšíte třeba jeho „Aby si se nepos..l“, nebo rád používá slovo „lumpišák“. Povídá si rád a dokonce umí štěkat jako pes.

„Já třeba krájím cibuli a povídám mu, taky slzíš? A on mi odpoví: No to víš, no jo, no,“ doplnila paní Ivana.

 

Papoušek vypadá, že ho jen tak nic nerozhází, spokojeně sedí své paničce na rameni a mazlí se s ní nebo pozoruje okolí. Ulétnout nemůže, paní Ivana ho má pro jistotu pojištěného vodítkem, takže když se přeci jen někdy něčeho lekne, prý trochu vzlétne, zatřepotá křídly a pak se zase vrátí na rameno.

Byla jsem svědkem toho, že okolo nás projela ve velké blízkosti multikára, a Matýsek zůstal zcela v klidu. „Jediné, co ho vyleká, jsou kuka vozy (popelářské vozy, pozn. redakce), ty totiž dělají velký rámus a toho se Matýsek bojí,“ dodává Ivana Juppová.

Paní Ivana mi prozradila, že v Litvínově můžete vidět ještě dalšího exempláře papouška Elektus. Je to samička Karkulka, která těší svojí přítomností návštěvnice kadeřnictví na náměstí Míru v Litvínově. Ta je ale zbarvená jinak, peří má v barvách modré a červené.

Eklektus různobarvý je pestře zbarvený papoušek, měří asi 35 cm (včetně ocasu). Samci a samice se od sebe barevně výrazně liší, vypadají jako dva odlišné druhy. Samci jsou převážně zeleně opeření, samičky mají opeření v barvě modročervené. Eklektus je klidný papoušek, který si lehce přivykne k chovateli. Uměle odchovaná mláďata bývají velmi krotká a přátelská. Eklektové jsou velice inteligentní a pohybliví ptáci.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru