Milada Němcová těší svými malbami pacienty ústecké kardiochirurgie. Foto: Krajská zdravotní, a. s.
Zajímavosti

Ústí nad Labem – Malou vernisáží byla zahájena výstava obrazů sestry z Kardiochirurgického oddělení Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o.z., Milady Němcové. Malířka pracuje jako zdravotní sestra v ústecké nemocnici již 26 let a je další tváří sedmi nemocnic, které Krajská zdravotní, a.s., dává prostor k prezentaci svých aktivit a dovedností mimo pracovní náplň.


„Povolání zdravotníků je náročné a zodpovědné, proto by každý z nás měl umět ve svém volném čase takzvaně dobíjet baterky. V Masarykově nemocnici máme řadu kolegů, kteří provozují sportovní aktivity, ale máme i kolegy, kteří se věnují uměleckým zájmům. Mezi ně patří také Milada Němcová. Je mi velkým potěšením, že jsme její obrazy nyní mohli představit širšímu publiku,“ řekl MUDr. Aleš Chodacki, ředitel Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

Milada Němcová začínala na traumatologii a nyní se stará o pacienty na kardiochirurgickém oddělení. Většinu její práce tvoří předoperační a pooperační péče o pacienty, kteří prodělali operaci srdečních chlopní. Při tomto náročném zaměstnání se Milada často zamýšlela nad způsobem odpočinku a duševní relaxace. Ten pro sebe našla před malířským plátnem s akrylovými barvami a štětci.

K malování dříve vztah neměla, i když kreativita a chuť tvořit prostupuje celou Miladinou rodinou. A když se dočetla, že malování je ideální činnost pro fungování obou mozkových hemisfér a udržování jejich rovnováhy, pustila se s chutí do práce a výsledky na sebe nenechaly dlouho čekat.

I když Milada o svých obrazech mluví se vší skromností a pokorou, pravdou je, že její způsob relaxace zdobí stěny kardiochirurgického oddělení a dělá radost nejenom pacientům, ale také všem zaměstnancům a návštěvníkům. Obrazy plné sytých barev nelze přehlédnout a pacienti po operaci mají o to větší důvod k aktivní chůzi po oddělení, aby si všechny prohlédli. Podle Milady Němcové nejde při malování o dokonalost, ale hlavně o odpočinek a regeneraci, a to v dnešní době potřebuje každý z nás.

„Jsem velice rád, že na našem oddělení máme nejenom velice šikovnou sestřičku, ale také talentovanou malířku. Obrazy Milady Němcové zpříjemňují pacientům pobyt na našem oddělení a máme na ně jen pozitivní reakce,“ prozradil primář Kardiochirurgického oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem MUDr. Miroslav Kolesár.

Těšit se z obrazů, které sálají pozitivní energií, mohou pacienti, návštěvníci a zaměstnanci nemocnice až do konce září.

Na video z výstavy se můžete podívat na našem YouTube kanálu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru