Bobří rodina se přestěhovala od Tušimic na výsypky k Dolnímu Jiřetínu
Bobří samec v převozní kleci těsně před vypuštěním do volné přírody. Foto: jip
Zajímavosti

Dolní Jiřetín – Odborníci České zemědělské univerzity dnes vypustili do jezírka na výsypkách mezi Dolním Jiřetínem a Komořany část bobří rodiny. Otce a mládě odchytili u Ohře u tušimické elektrárny. Bobři tam páchali velké škody.


„Bobři jsou chránění. Jsou ale vodní úseky, kde bohužel páchají velké školy. Pokoušeli jsme se o různá opatření, nicméně bobři stále svým působením způsobovali vyplavování elektrárenských technologií,“ vysvětloval Aleš Vorel z fakulty životního prostředí České zemědělské univerzity, proč s kolegy k přesídlení přistoupili. V příštím týdnu se budou snažit do odchytových klecí nalákat ještě samičku, která k této rodině patří. Pokud by se to nepovedlo, museli by ji odstřelit. Před týdnem přírodovědci přestěhovali ještě jednu rodinu. „Ve své kariéře jsem odchytil asi pět set bobrů, stěhoval jsem jich ale pouze asi dvacet, včetně těchto dvou. Je to poměrně drahá záležitost," podotkl Aleš Vorel.

Proč od Tušimic zamířili bobři právě na výsypky? Povodí Ohře oslovilo zoologické zahrady a různé organizace, nakonec zájem projevila těžařská společnost SEV.EN Česká energie, a. s. „Říkali jsme si, že oblast, kterou jsme ponechali bez umělého rekultivačního zásahu, kde si vše příroda obnovila úplně sama, tedy tzv. sukcesní oblast, je velice ideální prostředí. Vznikla tu různá jezírka a mokřady, je to daleko od lidí, bobři tu nebudou nikomu škodit. Budou mít ideální podmínky si utvářet svůj nový domov, jak budou potřebovat,“ uvedla mluvčí společnosti Eva Maříková.

Bobří samec nebyl žádný drobek, má zhruba 22 kilo, mládě o deset méně. Samičku se budou snažit přírodovědci odchytit do klece na pach samečka. „Bobři žijí v rodinách – pár a obvykle dvě generace mláďat, než se osamostatní,“ vysvětlil Aleš Vorel.

Z vypouštění bobrů do jejich nového působiště připravujeme videoreportáž.

 

IMG 20230908 105424 edit 68671472425458

Nový domov bobrů je daleko od lidského osídlení v oblasti, kde jeho činnost nebude nikomu vadit. Foto: jip

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru