Je důležité se správně obléci a zajistit si tepelný komfort.
Zajímavosti

Zima často přináší mrazy a sníh. Navzdory obtížným povětrnostním podmínkám však není vhodné vzdát se venkovní aktivity. Je však důležité se správně obléci a zajistit si tepelný komfort. Co si vzít na zimní procházku, abychom měli teplo a pohodlí?

Termální spodní prádlo

I když se v zimě mnoho lidí zaměřuje na teplé bundy a boty, nesmíme zapomenout na první vrstvu oděvu, a to spodní prádlo. V chladných dnech je vhodné sáhnout po produktech, které jsou navrženy tak, aby nám poskytly teplo a zároveň odváděly nadbytečnou vlhkost a chránily před přehřátím. Těsně přiléhavé legíny a tričko s dlouhým rukávem zajistí maximální tepelný komfort bez omezování pohybu během zimních procházek. Volbou lehkého a prodyšného termálního spodního prádla máme jistotu, že teplota našeho těla bude udržována na správné úrovni po celou dobu pobytu venku.

Mikina na procházky z počesané teplákoviny 

Další vrstvou oděvu, kterou musíme zimou před procházkou obléknout, je vrchní část těla. Může to být pohodlný teplý svetr nebo svetr z vlny, ale pro pohybové aktivity je lepší volbou sportovní mikina. Určitě se osvědčí všechny verze z této teplákoviny - tento materiál zaručuje teplo a je příjemný k tělu. Mikiny tohoto typu obvykle mají zip a gumové manžety a také vyšší límec, který dodatečně chrání krk před studeným vzduchem.

Zimní kalhoty

Zimní venkovní oblečení samozřejmě zahrnuje i kalhoty (https://wearmedicine.cz/k/ona/obleceni/kalhoty). V nejchladnějších dnech je lepší vyhnout se džínům, protože tento materiál neposkytuje dostatečné teplo a často není pohodlné při pohybu. Místo toho je lepší si na procházku obléknout teplejší kalhoty vyrobené z vhodného materiálu, například tepláky s podšívkou nebo legíny s fleecem. Pokud sněží, je dobré zvolit trekkingové modely, které chrání nejen před větrem a nízkými teplotami, ale také před promoknutím. Tyto kalhoty zaručují tepelný komfort i v nejnáročnějších zimních podmínkách. S nimi můžete klidně jít na procházku nejen ve městě, ale i v horách.

Bunda a doplňky

Jakmile máme na sobě termální spodní prádlo, mikinu a kalhoty, musíme se postarat o poslední vrstvu oblečení, a to vnější oděv. Na procházku je nezbytná zimní bunda, která má vnitřní izolační vrstvu a vnější voděodolnou vrstvu. Pro aktivity je vhodné vybrat funkční modely s kapucí, pohodlnými zipy a kapsami. V trochu teplejším počasí může být vhodnou volbou bunda typu softshell, a při silnějším mrazu je dobrým výběrem péřová bunda. V takovém oblečení nám bude teplo a naše pohyby zůstanou volné. Důležitými součástmi zimních procházek jsou také doplňky - rukavice s voděodolnou membránou, teplý šátek a čepice. Nesmíme zapomenout ani na ochranu našich nohou. Teplé ponožky a obuv přizpůsobená aktuálním povětrnostním podmínkám, například zimní boty nebo trekingové boty, jsou nezbytné, pokud nám záleží na tepelném komfortu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru