Se vznikem biotopů pomáhají motokrosaři. Foto: Oldřich Hájek
Zajímavosti

Kladno – Pod elektrickým vedením Elektrárny Kladno vznikají biotopy, na kterých se daří vzácným a chráněným živočichům, ale i rostlinám. S úpravou terénu pomohli netradičním způsobem místní motokrosaři.

Video z akce najdete ZDE.

„Dnešní ježdění nám usnadňuje práci, protože je tady potřeba pravidelně dosévat určité druhy bylin, abychom udrželi pestrost a druhovou rozmanitost rostlin. A potřebujeme, vzhledem k tomu, jak je sucho, půdu rozrušit,“ vysvětluje Jan Švestka se společnosti zabývající se údržbou zeleně.

Pod elektrické vedení se sjelo kolem dvou desítek motokrosařů. Byla pro ně vytyčená bezpečná trať, aby si jízdu užili všichni. Terén se pod koly motorek začal brzy úspěšně proměňovat.

„Standardně by se to dělalo lučními bránami nebo rotavátorem. Ale my jsme zvolili tuto zábavnější verzi, kdy si tady mladí kluci a holky zajezdí na motorkách, a při tom ježdění nám rozryjí půdu tam, kde my potřebujeme,“ dodává Jan Švestka.

Údržbu průseků pod elektrickým vedením provádí Teplárna Kladno ve spolupráci s Odborem životního prostředí Magistrátu města Kladno a akademiky z Mendelovy univerzity v Brně. Díky šetrné odborné péči jsou průseky ideálním místem pro život našich nejohroženějších druhů motýlů. I proto se tomuto úseku přezdívá „motýlí dálnice“.

„Jako vzorová byla vybrána tři místa v okolí osady Dříň. Na těchto místech jsme se nyní zaměřili na to, co zde roste a létá a bylo velkým překvapením, že díky naší péči zde potkáváme několik ohrožených druhů motýlů a rostlin. Ne ledajakých! Jedná se dokonce o druhy z Červeného seznamu bezobratlých České republiky, tedy těch nejohroženějších našich motýlů,“ prozradil Petr Hamouz, vedoucí technik elektro Teplárny Kladno.

V lokalitě ale můžeme pozorovat i výskyt hořečku brvitého, který je na Červeném seznamu ohrožených druhů v Česku. Nyní tam napočítali 218 těchto modře kvetoucích rostlinek. To je desetinásobek proti loňsku.

Průseky elektrického vedení jsou vnímány jako nutné zlo. Stromy a keře, které zde rostou přirozeně, jsou zdrojem problémů pro provozovatele přenosové sítě, protože jejich růstem vzniká vysoké riziko požáru či dokonce poranění. Je tedy nutné tyto porosty udržovat.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru