Foto: Zoo Děčín
Zajímavosti

Děčín – Zatímco chomutovský zoopark ohlásil narození mláděte zubra, děčínská zoo se chlubí novým druhem, který obohatil nabídku chovaných zvířat. Je jím obyvatel oblasti věčného ledu a mrazivé tundry – liška polární. Trio složené z jednoho samce a dvou samic dovezla zoo v minulém týdnu z Německa.

Lišky jsou umístěny ve zrekonstruované expozici, kterou kdysi obývali mývalové severní a v posledních letech tam dožívala skupina nutrií říčních. Výběh se dočkal nového oplocení s podhrabovými deskami, tak aby vyhovoval chovu této psovité šelmy.

„Na mláďata jsme museli poměrně dlouho čekat, neboť v celé Evropě nebyly v době dokončení expozice polární lišky vůbec k sehnání. Mláďata jsme měli rezervovaná už před jejich narozením, nyní je jim 5 měsíců. Výměnou za liščata jsme do Tierparku Limbach-Oberfrohna dovezli dvě samičky kapybar vodních,“ vysvětlil vrchní chovatel Petr Haberland.

 

 

Liščata jsou sourozenci z velmi početného vrhu (12 mláďat), a proto v průběhu příštího měsíce doveze zoo ještě jednoho nepříbuzného samce ze Zoo Brno. Tento druh vhodně doplnil část zoo, která je věnovaná zvířatům z chladných krajů.

Liška polární je drobnější psovitá šelma obývající severskou tundru, kde teplota klesá i pod -50 °C. Těmto nehostinným podmínkám je přizpůsobena hustou nepromokavou srstí a osrstěnými tlapkami i ze spodní strany. Aby nedocházelo k nadměrným ztrátám tělesného tepla, má zkrácený čenich a ušní boltce. Zimní srst je bílá a hustá, letní srst je šedá a krátká – liška lépe splyne s okolním prostředím.

Mezi přirozené nepřátele lišky polární patří medvěd lední, vlk arktický, rosomák a také liška obecná. Liška polární je v přírodě nejvíce ohrožena ztrátou životního prostředí způsobenou změnou klimatu. Ohrožují ji také pytláci, kteří ji loví pro kvalitní kožešinu. Živí se lumíky, zajíci, dokáže ale ulovit i nejrůznější ptáky, nepohrdne vejci, mršinami tuleňů, rybami a bezobratlými.

A jak se má malý zubří kluk v chomutovském zooparku? Podívat se můžete na VIDEO, které pořídila Zálešáková. Zubřího samečka přivedla na svět zasloužilá maminka Pomela. Stalo se tak v pondělí 16. října.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru