Samička takina indického přicestovala z Chomutova do Magdeburgu a hned se začala seznamovat se samečkem (nahoře). Foto: zoopark Chomutov
Zajímavosti

Chomutov – Velké manévry má za sebou zoo v německém Magdeburgu. Aby se podařilo rozšířit chov takina indického, přicestovali do tamní zahrady sameček z Francie a samička z chomutovské zoo. Cílem přesunu je vytvořit z těchto jedinců pár a zajistit zachování ohroženého druhu.

Zoo Magdeburg se stejně jako chomutovský zoopark účastní evropského záchovného programu EAZA, který má na seznamu mimo jiné právě takiny indické. Tito sudokopytníci se vyskytují v Číně, Indii a Myanmaru v nadmořské výšce 2500–4500 metrů. Žijí v menších smíšených stádech o 10–30 kusech. Živí se trávou, listy a výhonky bambusu a různých dřevin.

V chomutovském zooparku můžete vidět nejen takiny indické, ale také takiny zlaté (čínské). I ti jsou ohroženým druhem, který je zařazen do evropského záchovného programu EAZA. Jakožto národní dědictví Číny jsou takini čínští udržování téměř výhradně na jejím území. Proto je jen velice málo zoologických zahrad, které je chovají a právě zoopark Chomutov patří mezi ty vyvolené. 

Takin čínský vypadá jako "zlatíčko", ale je nesmírně nebezpečný. Foto: zoopark Chomutov

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru