Z vánoční výstavy manželů Kartákových na Zámeckém náměstí v roce 2019
Zajímavosti

Krupka / Jindřichův Hradec – Krupská výtvarnice a keramička Alena Kartáková si v sobotu 25. listopadu odvezla hlavní cenu za svůj betlém. První místo získala v šestém ročníku mezinárodní výstavy a soutěže betlémů Nožík Tomáše Krýzy, který se koná jednou za pět let  v Jindřichově Hradci. Letos se ho zúčastnilo více jak šedesát výtvarníků s osmdesáti betlémy.

Účast Kartákové na soutěži provázely počáteční problémy s dopravou betlému. Nakonec si pro něj organizátoři přijeli. Soutěž pak Aleně Kartákové vypadla z hlavy. V současné době má spoustu práce s přípravou každoroční vánoční výstavy na Zámeckém náměstí v Teplicích. „Když mně poslali pozvánku na vyhlášení výsledků, omluvila jsem se, že nemám čas, protože chystám autorskou výstavu. Řekli mi, že jsem získala ocenění, neuvedli ale jaké. Řekla jsem si, že by byla slušnost, dostavit se osobně.“

Alena Kartáková přiznala, že jí vyhlášení výsledků, kde byla „zlatým hřebem večera“ hodně překvapilo. Na vánoční teplické výstavě v kostele sv. Jana Křtitele vítězný betlém k vidění podle jejích slov ale nebude. Pouze jeho fotografie. Mezinárodní výstava v Jindřichově Hradci trvá až do 6. ledna příštího roku a do té doby tam musí betlém zůstat.

Nožík Tomáše Krýzy

Mezinárodní výstava a soutěž o nejkrásnější betlém se koná na počest mistra Tomáše Krýzy, tvůrce největšího lidového mechanického betlému na světě. Krýzovy jesličky jsou zapsané v Guinnessově knize rekordů. Velkolepý betlém vytvářel Tomáš Krýza víc než šedesát let. Obsahuje 1398 figurek lidí a zvířat, z nichž se některé pohybují. Vidět ho můžete v jindřichohradeckém muzeu.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru