Filmaři se v regionu poprvé představili v Pavilonu A lounského výstaviště. Foto: Karina Golisová/Cinémotif Films
Zajímavosti

Ústecký kraj – V Ústeckém kraji pokračuje natáčení celovečerní hrané prvotiny režisérky Veroniky Liškové Rok vdovy podle scénáře Eugena Lišky. V regionu se uskuteční šest natáčecích dní. Film vzniká s podporou Filmové kanceláře Ústeckého kraje.

Ústecký kraj podpořil vznik filmu dotací 800 tisíc korun. Jedna z velkých scén s komparzem se točila také v Pavilonu A lounského výstaviště, jednalo se o maturitní ples. Do konce roku se bude v rámci kraje točit ještě na Městském úřadě v Bílině a v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

„Těší mě, když se spolupráce s naší filmovou kanceláří projeví třeba právě ve výběru lokalit. V případě Pavilonu A lounského výstaviště se jedná o unikátní prostor, který získal několik architektonických ocenění. A nám se ho podařilo dostat do filmu,“ zdůraznil náměstek hejtmana pro cestovní ruch a kulturu Jiří Řehák.

V hlavních rolích filmu se představí Pavla Beretová, Julie Šoucová, Zuzana Kronerová a Tomáš Bambušek. Inspirací pro scénář filmu byly stejnojmenné deníkové zápisky Zuzany Pokorné, které v letech 2014 a 2016 otiskl týdeník Respekt. Tyto texty popisovaly, co pro duši i každodenní život člověka znamená ztráta životního partnera, a vyvolaly značný čtenářský ohlas. Scénář filmu byl oceněn Filmovou nadací, která mu v roce 2018 udělila nejvyšší podporu ze všech hodnocených projektů.

Režisérka Veronika Lišková téma filmu přibližuje slovy: „Chceme, aby Rok vdovy přenesl na plátna realistický, intimní, a přitom dramaticky a sugestivně ztvárněný příběh se silným katarzním vyzněním, příběh o novém začátku, o emancipaci a nalezení schopnosti stát sama za sebe. A také příběh o tom, že je nutné nalézt vlastní vnitřní svobodu a nezávislost, abychom ji dokázali dopřát také našim blízkým.“

Pro Veroniku Liškovou a producentku filmu Kristýnu Michálek Květovou je to jejich druhý společný film. Předchozí celovečerní dokument Návštěvníci měl premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Locarnu v srpnu 2022, od té doby je uváděn na festivalech po celém světě a byl například oceněn na MFDF Ji.hlava a získal i Cenu za nejlepší film v české soutěži festivalu Jeden svět. Dokumentární debut režisérky, Danielův svět, byl v roce 2016 uveden v sekci Panorama na Berlinale, na MFDF Ji.hlava získal Cenu diváků a byl nominován na Cenu české filmové kritiky.

Film Rok vdovy vzniká v koprodukci Česka, Slovenska a Chorvatska a za podpory českého Státního fondu kinematografie, Plzeňského a Ústeckého kraje, slovenského Audiovizuálneho fondu a organizace Hrvatski audiovizualni centar. Právě v těchto dnech získal také prestižní podporu od Eurimages (kulturní podpůrný fond Rady Evropy).

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru