Zdroj: Deposithphotos
Zajímavosti

Pobyt v přírodě se neobejde bez kvalitního nože. Nezáleží na tom, jestli plánujete dovolenou na Mácháči, jedete na paddleboard, nebo chcete do lesů zmizet na týden. Bez nože se prostě neobejdete. Jak vybrat ten pravý?

Zavírací, multifunkční nebo s pevnou čepelí?

Než se pustíte do nákupu nože, musíte si zodpovědět nejdůležitější otázku. Jak ho budete nejčastěji používat?

Nůž s pevnou čepelí

Nůž s pevnou čepelí je skvělý v tom, že s ním zastanete v podstatě jakoukoliv práci. Dokonce může nahradit i sekerku. S trochou nadsázky se dá říct, že s ním postavíte srub a ulovíte medvěda (to ale rozhodně nezkoušejte).

Tento typ nože má i další výhodu. Jen tak se nezničí. Má jednoduchou konstrukci a pokud se o něj dobře staráte, není důvod, proč by vám nemohl vydržet klidně celý život. Na druhou stranu má i své nevýhody. 

Na rozdíl od zavíracího nože na něj musíte mít pouzdro a nosit ho v batohu nebo na opasku. A na dovolenou v zahraničí s dlouhým nožem můžete rovnou zapomenout. 

Zavírací nůž

Zavírací nůž si pohodlně hodíte do batohu nebo do kapsy a můžete ho mít vždy po ruce. Oproti noži s pevnou čepelí nemá takovou výdrž a na páčení se moc nehodí. Pohyblivé části mají také větší riziko poškození, ale i kvalitní zavírací nůž vám vydrží dlouhá léta.

Pokud si pro své potřeby zvolíte zavírací nůž, určitě zvolte nůž s pojistkou proti samovolnému zavírání. 

Typů zavíracích nožů je několik. Pokud mluvíme o klasických zavíracích nožích, liší se především tvarem čepele, která prozrazuje jeho určení (řezání, krájení…). Druhým typem zavíracích nožů jsou pak tzv. multitooly nebo nástrojové nože.

Multitool

Multifunkční nůž, třeba od firmy Affekt by měl mít snad každý. V takovém noži najdete vše, co můžete potřebovat snad za všech okolností. Od pilníčku na manikúru a otvíráku na lahve až po pilku nebo kleště. A nechybí samozřejmě ani několik typů nožů, které vám pomohou v lecjaké nelehké situaci.

Multifunkční nůž je jasnou volbou pro každého, kdo si užívá výlety v přírodě bez velkých extrémů, a chce mít jistotu, že má vždy po ruce takovou „KPZ” téměř do každé situace.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru