Ilustrační foto
Zajímavosti

Každý rok přináší nové vlny inspirace a inovací v oblasti bytového designu, a rok 2024 není výjimkou. Jak se svět neustále vyvíjí, stejně tak se mění i naše domovy a stávají se odrazem současných trendů, technologických pokroků a environmentálních hodnot.

Dnes se ponoříme do nejvýraznějších trendů v bytovém designu pro tento rok a prozkoumáme barvy, technologie a posilující trend udržitelnosti.

Přehled hlavních trendů pro rok 2024

Rok 2024 přináší vzrušující směs inovací a klasiky. Díky tomu začínají být domácnosti nejen krásné nebo praktické, mohou být s trochou práce obojí, což ocení úplně každý. 

  • Přírodní a organické materiály: V roce 2024 se stále více upřednostňují přírodní materiály jako dřevo, kámen a keramika. Tento trend odráží rostoucí touhu po spojení s přírodou a vytváří teplý, pozemský pocit v domovech.
  • Udržitelnost a recyklovatelnost: Udržitelnost není jen módní výstřelek, ale stala se základním pilířem bytového designu. Využití recyklovaných materiálů a ekologicky šetrných výrobků je klíčové pro tento rok.
  • Jemné barvy a pastely: Jemné a pastelové barvy nabízejí klidný a harmonický vizuální dojem. Tyto barvy jsou ideální pro vytváření světlých a vzdušných prostorů, které podporují relaxaci a pohodu.
  • Minimalismus s duší: Minimalistický design zůstává populární, ale v roce 2024 se očekává, že bude oživen osobními a kreativními doplňky. Jde o vyvážení čistých linií a jednoduchosti s teplými a osobními předměty.
  • Maximalismus: Naopak maximalismus směřuje k odvážné kombinaci sytých barev, různorodých textur a výrazných vzorů. Tento trend podporuje výrazný prostor prostřednictvím bohatého výběru uměleckých děl, nábytku a dekorací. Cílem je vytvořit dynamické a harmonické prostředí, které v sobě snoubí eklekticismus (čerpá z cizích vzorů nebo z děl starších období a mísí je dohromady) a eleganci, přičemž každý prvek interiéru má svůj význam.
  • Multifunkční a flexibilní nábytek: S přibývajícím počtem lidí pracujících z domova se zvyšuje poptávka po multifunkčním nábytku, který slouží více účelům a efektivně využívá prostor.
  • Technologická integrace: Inteligentní domácí zařízení a technologická integrace jsou na vzestupu, přičemž design se zaměřuje na bezproblémové začleňování moderních technologií do každodenního života.

Barvy roku 2024

Barvy hrají zásadní roli v tom, jak vnímáme a cítíme se ve svých prostorech. V roce 2024 se objevují následující barvy, které mají velký vliv na bytový design:

Teplé neutrální barvy jako jsou béžová, světle hnědá a šedá se vrací do módy. Tyto barvy poskytují ideální základ pro mnoho designových stylů a přináší do prostorů klid a pohodu.

Jako protiklad k neutrálním tónům se objevují odvážné akcenty v barvách jako kobaltově modrá, smaragdově zelená a hořčicově žlutá. Tyto barvy přidávají energii a charakter jakémukoli prostoru.

Pastelové barvy, včetně světle růžové, mátové a nebesky modré, se stávají populárními pro vytváření jemného a uklidňujícího prostředí. Ideální pro ložnice a relaxační kouty.

Zelená v odstínech, které připomínají přírodu jako je olivová, mechová a jemně zelená, jsou také stále trendy. Barvy reflektují rostoucí touhu po spojení s přírodou a přinášejí do interiérů pocit klidu.

Tmavší tóny, jako je tmavě modrá, lesní zelená a hluboká šedá, se objevují jako výrazné a sofistikované možnosti pro akcentní stěny a nábytek.

Máte chytrou domácnost?

I v roce 2024 pokračuje integrace technologie a smart domácích zařízení v bytovém designu, což odráží rostoucí důraz na pohodlí a efektivitu. Tento trend zahrnuje zařízení, která nejen zvyšují funkčnost domova, ale také přispívají k jeho estetice.

Jedním z klíčových prvků je inteligentní osvětlení. Světla, která lze ovládat hlasem nebo přes mobilní aplikace, nabízejí uživatelům možnost přizpůsobit osvětlení podle nálady nebo aktivity a tak přináší nový praktický rozměr.

Dalším významným trendem je domácí zábava. Systémy pro domácí kino, smart televizory a reproduktory se dnes už stávají normální součástí obýváků. Technologie se integrují do designu tak, aby byly esteticky příjemné a nepřekážely v prostoru.

Domácí asistenti jako Amazon Echo, HomePod nebo Google Nest, jsou již běžným doplňkem v mnoha domácnostech. Tyto zařízení umožňují uživatelům snadno ovládat různé aspekty domova od termostatu po bezpečnostní systémy, což zvyšuje pohodlí a bezpečnost.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru