Ilustrační snímek
Zajímavosti

Prostředí hazardních her se neustále mění a vyvíjí. Již dlouho však nezaznamenalo takový šok, jako přišel se změnou Zákona o hazardních hrách roku 2024. Většina změn cílí na ochranu hráčů a je ku prospěchu věci.

Některé však hráče, a ostatně i sázkové kanceláře, nemile překvapili. S čím je dobré nyní při sázení počítat a jak zásadně ovlivní nové změny samotné hráče?

Nové zdanění hazardních her

Není třeba chodit okolo horké kaše a rovnou se zaměříme na tu největší změnu, kterou novela Zákona o hazardních hrách přinesla. Tou je snížení rozhodné částky pro zdanění výher z původního 1 000 000 Kč na 50 000 Kč. Tím se samozřejmě výrazně zvýší okruh hráčů, kteří budou daní zatíženi.

Daň zůstává 15 % stejně jako u většiny daní z příjmu, ovšem hodně bude záležet na tom, na jaké hazardní hře na výhru dosáhnete. U loterií se například daní jednotlivé výhry nad 50 000 Kč a daň odvádí přímo provozovatel hazardní hry. Jestliže tedy například vyhrajete 100 000 Kč na výherním losu, provozovatel loterie vám vyplatí zdaněnou částku 85 000 Kč. Díky tomu nebudete muset ani podávat daňové přiznání.

Složitější situace nastává u technických her (online casina) a kurzového sázení. Zde se totiž počítá součet všech výher, či spíše přímo výběrů na bankovní účet, u všech provozovatelů, od kterého se odečte celková výše vkladů. Hráč si tak bude muset tyto hodnoty hlídat sám a sám nakonec daň přiznat v daňovém přiznání za předchozí zdaňovací období.

Mění se uživatelská konta

Výrazné změny se dotýkají také samotné registrace do sázkových kanceláří či online casin. Nově totiž kompletně zanikají dočasná uživatelská konta. To v překladu znamená, že hráč se nyní bude muset u poskytovatele zaregistrovat buďto kompletně nebo vůbec. Během registrace tak bude nutné přímo ověřit svou totožnost, nastavit herní limity a přiřadit bankovní účet. Pokud tak neučiní, nebude si moci zahrát.

Před registrací u některého z poskytovatelů hazardních her je však dobré se zamyslet nad tím, jaká rizika hazardní hra přináší. Četné studie totiž prokázaly, že při hazardní hře může vzniknout velmi silná závislost, a ta již v minulosti dokázala zničit mnoho životů. Dobře se tedy rozhodněte, zda toto riziko chcete podstupovat.

Zaměřeno na ochranu hráčů

Jak jsme zmiňovali v úvodu našeho článku, většina změn cílí především na větší ochranu hráčů. Nejcitelněji to pak půjde cítit především v technických hrách, které jsou obecně považované za nejrizikovější.

Prvním výrazným zásahem je snížení maximální možné sázky z 1 000 Kč na 500 Kč. To je však stále poměrně vysoká suma a většina hráčů jí stejně nevyužije. Důležitým prvkem pro zvýšení ochrany hráče bude tzv. „panic button“. Zde se jedná o tlačítko, které po kliknutí na něj dobrovolně vyřadí hráče ze hry na 48 hodin.

Konec rizikových bonusů

Nové změny se dotknou také systémů, pomocí kterých sázkové kanceláře své klienty odměňují. Ministerstvo financí totiž definovalo kategorii tzv. rizikových bonusů. Jimi se rozumí bonusy, které přesahují 1 000 Kč v sázkách za den nebo jsou odvozené od množství uzavřených sázek ve hře.

Toto omezení se nejvíce dotkne populárních, avšak vysoce rizikových, casino turnajů. V současné době je jisté, že v nich dojde k výrazné obměně a hlasitě se mluví dokonce o jejich úplném zrušení. Všechny se však mohou do konce března dohrát tak, jak je provozovatelé nyní nabízejí.

Změn je tedy opravdu celá řada, avšak to, jestli skutečně fungují, jak je hráči přijmou a jak se s nimi vypořádají samotné sázkové kanceláře, ukáže až čas.

Článek byl sepsán ve spolupráci s https://www.vysledky.org/.

Zákaz účasti osob mladších 18 let na hazardní hře. Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost!

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru