Vrátí se do Krušných hor hornictví? Kvůli zásobám lithia do baterií možná ano
Cínovec v Krušných horách. Foto: Miroslav Neumaier
Zajímavosti

Cínovec - Cínovec by mohl opět ožít v hornické sféře. Nedávno se totiž opět rozhořela debata o těžbě lithia v Cínovci na Teplicku.

„My těžbu lithia u nás rozhodně podporujeme, samozřejmě za co nejmenších možných dopadů na okolní životní prostředí a obyvatele,“ říká starosta Dubí, jehož je horský Cínovec součástí. Lithium se používá k výrobě baterií nejen do mobilních telefonů, ale i elektromobilů.

Co přítomnost lithia znamená pro okolí? Těžba může podle ekologických aktivistů způsobovat zdravotní problémy obyvatel žijících v okolí lithiových dolů a také kontaminaci půdy a vody. „Hodně záleží na způsobu těžby,“ vyjadřuje se k věci Jan Rovenský z Greenpeace. „Nejšetrnější je asi hlubinná těžba. Ovšem je otázka dalšího zpracování dané horniny. Pokud by se vozila někam, tak je tady dopravní zátěž. Nikomu se asi nelíbí, když mu pod okny duní kamiony. Možné řešení by byla obnova železniční vlečky.“

Jak ale ekologové uvádějí, tak z výsypek, které vznikly předchozí těžbou, která na Cínovci probíhala, docházelo s největší pravděpodobnosti ke kontaminaci vodních zdrojů a půdy lithiem.

„Ty výsypky jej obsahují. Bohužel se o to dříve nikdo nezajímal, jelikož pro lithium nebylo využití. Takže celou dobu se pomalu lithium vyplavuje do okolního prostředí.“

Jsou dva záměry těžby. Ten první je, že se rozeberou dané výsypky, což by mohlo omezit další kontaminaci tímto směrem. Pokud by docházelo k hlubinné těžbě, tak je zase otázka zpracování rudy. Pokud se bude ruda zpracovávat na místě, bude to mít podle ekologů ani nejmenší dopady na životní prostředí.

„Samozřejmě, že jsou způsoby těžby, které jsou pro nás nepřijatelné, a proti tomu se postavíme. První je povrchová těžba, která by měla „odrýpat“ Cínovec a okolí, jak se to dělá občas v zahraničí, a pak chemická těžba, kdy se lithium louhuje pomocí kyselin, nebo zásaditých roztoků, které lithium z dané horniny louhuje, aniž by se zde fyzicky kutalo,“ říká Jan Rovenský na závěr.

REKLAMA

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru